avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cand o donatie devine irevocabila?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cand o donatie devine irevocabila?

Buna ziua,

As dorii sa aflu mai mult despre ce implica o donatie de la parinti la copii si daca aceasta poate fii contestata.
Parintii mei vor sa imi doneze casa parinteasca, dar eu mai am o sora, ambele avem aceeasi parinti.
Ceea ce as dorii sa aflu este daca sora mea naturala poate contesta donatia dupa decesul parintilor mei. Exista un termen in care se poate revoca o donatie?
Ce poate fii facut ca o donatie sa reziste unei contetstatii chiar si cand e facuta de unul din mostenitorii de drept?

Va multumesc in avans pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 17:35, 26 Octombrie 2010
donatia nu e o solutie daca se incalca rezerva succesorala a surorii dvs.
Donatia este prin definitie "un act de liberalitate prin care donatorele da irevocabil un lucru donatarului care-l primeste" (art.801 C.civ.)
Cu toate acestea, donatiunile se pot revoca in conditiile stabilite de lege (art.829 si urm. C.civ.). Toate acestea sunt insa relativ irelevante in situatia dvs., deoarece donatia, ca liberalitate, este supusa reductiunii, in situatia incalcarii cotei disponibile mostenitorului rezervatar, categorie din care face parte si sora dvs. Aceasta problema se va pune numai dupa decesul mamei si dschiderea succesiunii acesteia, respectiv in momentul dezbaterii respectivei succesiuni. Daca patrimoniul mamaei dvs. cuprinde si alte imobile si/sau casa despre care vorbiti nu incalca acea cota, atunci nu este nicio problema. Obligatia raportarii liberalitatilor (deci si donatiei) in cazul succesiunii este insa una legala si dispusa printr-o norma imperativa. De aceea, pentru siguranta dvs. puteti cauta si gasi alte cai legale de rezolvare.
Cu alte cuvinte nu devine ”irevocabila” decat daca parintii nu revoca actul de donatie iar sora renunta cumva la mostenire, altfel nu.
Mai bine faceti un act de vanzare-cumparare si simplificati mult problema.
va sugerez sa renuntati la ideea unui act de donatie si sa faceti un contract de vanzare-cumparare.taxele notariale sunt cam la fel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Juridic m.stef m.stef in 1996 mama a suferit un accident vascular cu o coma de o luna apoi si-a revenit cu o paralizie partiala urmand medicatie neurologica in anul 2001 a incheiat ... (vezi toată discuția)
Retragere donatie blitzmate blitzmate buna seara va prezint pe scurt situatia: detin in proprietate un apartament obtinut prin donatie de la parintii mei, cu pastrarea dreptului de uzufruct ... (vezi toată discuția)
Donatie georgetagabor georgetagabor in urma donatiei cine va fi proprietarul terenului? Ce drept au parintii mei daca vor avea uzufruct viager ? In urma aparitiei unor probleme intre mine si ... (vezi toată discuția)