avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... radierea in 30 de zile
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

radierea in 30 de zile

daca nu faci radierea masinii in 30 de zile de la cumparare ce consecinte poate atrage?
Cel mai recent răspuns: Consilier juridic Dana Maxim , Mediator 10:33, 28 Octombrie 2009
In primul rand cumparatorul se plimba cu masina si dumneavoastra platiti toate taxele si impozitele pentru ea; in caz de accident Politia vine la dumneavoastra; amenzile vin la dumneavoastra in calitate de proprietar al masinii #-o
Daca asa spun reglementarile, neconformarea atrage dupa sine sanctionarea, amendarea persoanei responsabile.
Hotararea de Guvern nr. 85/2003
Art. 47
(1) Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicite radierea din evidenţă a acestora, în termen de 30 de zile, în următoarele cazuri:
a) la trecerea vehiculului în proprietatea altei persoane;
b) la schimbarea domiciliului sau sediului în raza de competenţă a altei unităţi administrativ-teritoriale decât aceea unde vehiculul este înmatriculat sau înregistrat;
c) la scoaterea definitivă din România a autovehiculului sau remorcii;
d) când vehiculul a devenit impropriu din punct de vedere tehnic pentru a circula pe drumul public şi dacă fac dovada că acesta este dezmembrat de un agent economic autorizat potrivit legii.
(2) În cazul furtului, radierea din circulaţie se efectuează după 90 de zile de la data înregistrării plângerii, la solicitarea proprietarului.
(3) Vehiculul indisponibilizat prin instituirea unui sechestru asigurător se radiază în baza ordonanţei motivate a procurorului sau a încheierii instanţei de judecată.
(4) Proprietarul vehiculului poate solicita radierea acestuia dacă nu mai doreşte să-l păstreze în circulaţie, cu condiţia depozitării lui în alte spaţii decât cele aparţinând domeniului public.
(5) Se radiază din oficiu vehiculul abandonat ori fără stăpân, în condiţiile prevăzute de lege, precum şi vehiculul care a aparţinut unei persoane juridice desfiinţate şi pentru care nu s-a achitat impozitul asupra mijloacelor mecanice de transport pe o perioadă mai mare de 3 ani.
(6) Radierea se comunică în termen de 30 de zile, de către autoritatea care a efectuat-o, administraţiei financiare competente, potrivit legii.
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2009
Eu.Ro.Lex & Av. Martin Vasile Emil , Avocat
Prin lege sunteti obligat sa efectuati radierea autoturismului in termen de 30 zile.Deasemeni si cel care achizitioneaza autoturismul este obligat ca in termen de 30 zile de la data intocmirii contractului de vanzare cumparare sa si declare la Primaria de unde apartine, la serviciul taxe si impozite, bunul cumparat supus impozitarii.Insa, in zilele noastre se practica tot mai des acest aspect:vand autoturismul, dar am platit pana la sfarsitul anului si asigurarea si impozitul.In aceste conditii, convine noul proprietar cu vanzatorul sa efectueze radierea abia la inceputul anului urmator.Atunci este bine , sa opriti un act al autoturismului(cartea de identitate), pentru a fi sigur ca noul proprietar va va contacta in vederea radierii si inmatricularii pe numele noului proprietar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere fiscala auto gabydutescu gabydutescu Buna seara! Am radiat autoturismul personal a cerere urmand toti pasi legali ,tatal meu a efectuat si el radiere la cerere a masini personale dar cei din ... (vezi toată discuția)
Radiere autoturism la politie corad corad Buna ziua, dupa cum spune si titlul, vreau sa vand un autoturism, cunosc procedura de radiere la administratia fiscala, dar legea este atat de vaga cu privire ... (vezi toată discuția)
Radierea masinii in 30 zile ADRIANA PRICOPE ADRIANA PRICOPE In contractul de vanzare-cumparare a autoturismului este prevazut ca transferul de proprietate se face la momentul platii integrale. Obligatia de radiere a ... (vezi toată discuția)