avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Aer condiționat montat pe peretele vecinului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Aer condiționat montat pe peretele vecinului

In anul 2009 am rugat-o pe vecina mea să îmi permită să montez unitatea externă a aerului condiționat pe peretele exterior al blocului, sub geamul de la bucătăria ei, eu neavând posibilitatea de a-l monta pe pereții exteriori ai garsonierei mele. Peretii mei exteriori sunt in totalitate din PVC, practic este un balcon închis. PVC -ul nu poate susține greutatea acestui aparat. De altfel instalatorul a recomandat și poziția de instalare a AC la exterior. Vecina a decedat intre timp și s-au instalat în acel apartament fiica-ginerele și fiul. Cei doi băieți mi-au comunicat f categoric să-mi mut AC de acolo că ei nu mai sunt de acord cu "găzduirea" lui, ei având intenția de a instala o centrala de apartament și o hota (așa mi-au spus mie). Insă, centrala nu își pot pune, tot blocul fiind racordat la RADET, nu exista țevi separate de gaz, suntem la etajul 5, iar hota ...nu cred că ar interacționa cu acest AC. In mod normal aerul condiționat functioneaza câteva zile pe an, vara, respectând orele de odihnă, nu dorim sa deranjam.
Și ca informație suplimentară, din apartament au cam plecat toți din țară, dar tot ii deranjează aerul meu condiționat de pe peretele lor ( pt că își doresc locul meu de parcare).
As vrea sa știu ce drepturi am in acest caz?Peretele exterior e spatiu comun? In ce condiții pot sa folosesc o mica parte din el fix in scopul menționat, neavând alternativa de a folosi propriul perete extern?
Trebuie sa masor câți decibeli emite acel aparat sa știu dacă mă incadrez in limitele legale?
Îmi este necesara autorizație sau aprobare de la asociația de proprietari pentru montarea aceastui aparat?
Cum se poate schimba situația dc aflu că nu au făcut succesiunea și proprietara in acte a apartamentului vecin e tot doamna care mi-a dat inițial permisiunea montajului?
Ce as putea sa "pățesc" din punct de vedere legal, dc îmi las AC poziționat acolo, respectând orele de odihnă (cu decibelii nu știu cum stau)?
Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2018
Elena A M, utilizator
Cel mai recent răspuns: Elena A M , utilizator 14:32, 18 Aprilie 2018
Doamna,
Dvs. va faceti griji degeaba, pentru ca:
1. Peretii exteriori ai cladirii, nu sunt "ai mei", "ai tai" sau "ai vecinului"; peretii exteriori - toti - fac parte din proprietatea comuna, de aceea la momentul montarii, trebuia obtinut acordul de principiu al as. prop. si mai ales a proprietarilor direct afectati (vecina despre care ziceti ca a decedat);
2. Noii dvs. vecini care au/nu au succesiunea facuta, pot sa faca cat scandal vor, poate ca au ceva dreptate, insa dvs. ar trebui ca macar acum sa incercati sa obtineti un acord al as. prop.; in conditiile in care se va ajunge la un proces, sa sustineti cu martori ca fosta proprietara a fost de acord cu cererea dvs. de montare a unitatii exterioare a instalatiei de aer conditionat;
3. Ca ei conditioneaza acordul de cedarea locului de parcare, bine ar fi sa aveti si niste martori la aceste discutii...

Eu nu mi-as face nicio problema ca in cel mai rau caz, instanta o sa dispuna demontarea unitatii exterioare din locul actual, mai mult nu are ce sa va faca.
Va doresc mult succes!
Mulțumesc pentru răspuns.
O să fac cerere către asoc. de proprietari...la 9 ani distanță față de momentul instalării...pun pariu că se vor uita strâmb și li se va părea ciudata cererea mea.
Cererea o adresez președintelui asociației sau administratorului? Primesc un nr de înregistrare? In cat timp au obligația să-mi răspundă?
Martor la acceptul vecinei este soțul meu, e credibil in instanta?
- va adresati asociatiei de proprietari - raspunde com. ex., in general presedintele;
- perioada de raspuns - in mod normal in astfel de cazuri, 30 de zile, dar daca mergeti personal cu hartiuta in mana, discutati si cred ca o sa primiti un raspuns pe loc; este bine sa cereti si un nr. de inregistrare, dar dupa 9 ani, nici nu mai conteaza...;
- sotul dvs. martor?..., in fine nu prea cred ca este ok, dar eu zic ca nu o sa ajungeti in instanta; nu au ei curajul sa demareze o astfel de actiune; ei incearca sa va santajeze cu locul de parcare; trimiteti-ii la plimbare cu tot cu dreptul lor asupra peretelui... nu au niciun perete in proprietate - zidul interior, DA, dar NU, cel exterior. Asa se intampla cu cei carora le pica din cer cate un asemenea plocon...
Succes!
Mulțumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. vecinul de langa apartamentul meu și-a montat aparatul ... Mihaela Mihaita Mihaela Mihaita Bună ziua. Vecinul de langa apartamentul meu și-a montat aparatul de aer conditionat pe peretele exterior al meu fără să-mi ceara acordul. Ce soluții ... (vezi toată discuția)
Aer conditionat alynus alynus buna ziua! Va rog sa ma ajutati intr-o problema....mi-am cumparat aer conditionat....am inteles ca am veoie pe langa multe acte si de acordul vecinilor. Ce ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! intrebare in legatura cu aparatele de aer conditionat! ... Maria86@ Maria86@ Buna ziua! Intrebare in legatura cu aparatele de aer conditionat! Stau la etajul 7 si vecinul respectiv sta la etajul 8 care si-a montat un aparat de aer ... (vezi toată discuția)