va rog sa-mi spuneti daca fosta colega a procedat corect in urmatorul caz:
salariatul iese la pensie limita de varsta si primeste decizia in 28.02 .2009 dar continua sa lucrese la firma, fara sa aduca carnetul de munca(eu inteleg ca lucreaza in continuare chiar daca e pensionar in baza aceluias contract de munca cu care a fost angajat in 2001).prin august aduce carnetul de munca si automat ii face alt contract de munca ptr ca il trece colaborator ptr a nu i se mai oprii unele contributii desi din feb pana in aug i s-au oprit .este vreo greseala?pot repara ceva?
va multumesc mult=D>
Conform Codului Muncii:
Art. 56 - Contractul individual de muncă încetează de drept:
d) la data comunicării deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, pensionare anticipată, pensionare anticipată parțială sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii;
La momentul semnării contractului individual de muncă, salariatul este obligat să vă prezinte și carnetul de muncă.
1. Daca este vorba de pensie pentru limita de varsta nu este nimic daca nu i s-a incetat CIM.
2. Putea sa lucreze, dupa pensionare in baza aceluiasi CIM.
3. Pentru perioada cat a lucrat si i s-a retinut contributia pentru pensie p[oate solicita recalcularea pensiei.
4. Art.56d din Codul muncii spune "la data comunicarii" adica atunci cand angajatorul ia cunostinta de decizia de pensionare.
5. Nu este nici o greseala, nici o incalcare a legii, nu aveti ce repara.
1. Da, ii incetati CIM cu art.56d.
2. In carnetul de munca se inregistreaza numai contractele individuale de munca nu si cele de colaborare.
3. Contractele de colaborare nu sunt sub jurisdictia Codului muncii si nu se inregistreaza la ITM. Ele se subordoneaza Codului civil si se inregistreaza la Administratia fiscala.
Pensionare
damian oana
Buna ziua
Va rog sa imi spuneti ce este mai avantajos intre:
- pensionare la limita de varsta plus angajat in continuare si dupa cat timp se face ... (vezi toată discuția)