avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere

Bună ziua.. Am și eu o întrebare la dvs. Socrul meu ne_a făcut mie și soțului un contract de intretinere cu uzul viagera dar el mai are încă un băiat. Cum poate fi atacat actul ținând cont ca în el stipulează următorul lucru :subsemnatul părți declaram ca la semnarea actului ne_a fost aduse la cunoștință prevederile articolului 1091,aliniat 4 referitor la înstrăinarea în schimbul întrețineri pe viata(pana la dovada contrara înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent este prezumat a fi donație dacă înstrăinarea sa făcut în schimbul întrețineri pe viata. Prezumția operează numai în favoarea descendenților dacă aceștia nu au consimțit la înstrăinare. Și ca se va înscrie dreptul de nuda proprietate în favoarea debitorilor întrețineri. Ce șanse sunt să fie atacat ținând cont ca noi locuim cu socrul în casa noi plătim utilitățile asiguram hrana zilnica iar celalalt copil nu sta cu el ci cu soția acestuia în proprietatea ei....momentan acesta plecat și din tara de 1 an. Va mulțumesc mult.
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 12:14, 19 Aprilie 2018
Asa cum v-a fost adus la cunostinta in contractul pe care l-ati semnat, desi el se intituleaza contract de intretinere, intrucat el este facut de la socru catre sot, se prezuma ca este vorba de un contract de donatie. Cata vreme va indepliniti obligatiile contractuale, contractul nu poate fi "atacat" in sensul anularii dar poate fi supus reductiunii, asa cum poate fi supus reductiunii un contract de donatie. (de asta v-a fost adus la cunostinta faptul ca se prezuma a fi donatie contractul dvs). In acest sens, daca celorlalti frati ai sotului nu le raman de monstenit bunuri de o valoare suficient de mare, la moartea socrului acestia vor putea sa va ceara valoarea a jumatate din ce li s-ar fi cuvenit in lipsa acestui contract. (deci 1/4 din imobil). Pentru a contracara aceasta posibilitate trebuie sa puteti demonstra in fata instantei (cu martori si inscrisuri) ca intretinerea a fost efectiv prestata socrului si ca nu a fost vorba de o donatie deghizata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot să vând apartamentul fiilor mei? Inimii Inimii Pot sa vând apartamentul fiilor mei cu clauza? (vezi toată discuția)
Contract de vanzare -cumpărare cu uzufruct viager Darmar Darmar Buna ziua! Părinții mei au dat locuința fratelui meu. Noi ceilalti frați am fost de acord cu condiția ca fratele respectiv sa ii întrețină pe ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere lorefaur lorefaur Vreau sa inchei un contract de intretinere cu socrii mei, care este natura lui, conform noului cod civil. Poate fi atacat mai usor decat inainte? Cat de sigur ... (vezi toată discuția)