avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare/testament fara succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare/testament fara succesiune

Buna seara,
situatia mea este urmatoarea: in anul 2007 a decedat bunica mea. In anul 2008, a decedat tatal meu si am ramas 2 frati. Bunicul este in viata si mai am o matusa (sora tatalui). Intrebarile mele sunt legate de mostenirea din partea bunicilor:

1) In conditiile in care nu s-a facut succesiunea dupa moartea bunicii, bunicul si matusa pot instraina bunurile imobile (casa, teren)?

2) Bunicul poate sa-i cedeze partea lui matusii, prin testament sau alt act?

3) Ce cota parte ne revine noua, nepotilor, dupa moartea bunicii, respectiv a tatalui nostru?

Sperand ca am fost suficient de clara in expunerea situatiei, va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 21:56, 27 Octombrie 2009
Stimata doamna
Va raspund punctual ca sa scutim vorbareala gratuita!:D
1--nu pot instraina decat bunurile lor proprii in masura in care poseda astfel de bunuri(exemplu: cele dobandite dintr-o mostenire , donatie expresa in favoarea lor ,cumparate cu banii proveniti din vanzarea altor bunuri proprii)
2--bunicul poate ceda partea lui matusii, fie prin testament(dar este un act revocabil oricand) , fie prin vanzare cumparare dupa dezbaterea succesiunii de pe urma bunicii , efectuarea cadastrului si a intabularii proprietatilor respective
3--daca retin eu bine , dupa moartea bunicii au ramas bunicul si 2 copii(tatal dvs si matusa) ; asadar, bunicul va lua 1/4 din partea bunicii , iar cei 2 frati cate 3/8 fiecare!
In urma decesului tatalui dvs , daca avea sotie supravietuitoare , aceasta va lua 1/4 din masa succesorala iar dvs si fratele veti lua cate 3/8 fiecare!
SUCCES!
B-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunica mi-a făcut testament pe toate bunurile ei, dar mai sunt moștenitori în afară de mine. care vor fi cotele în acest caz? maia andrei maia andrei Buna ziua! Bunica mea a fost proprietara unei case bătrânești + 1000 m teren si in câmp are 1 hectar . Bunica mi -a lăsat prin testament toate bunurile ei ... (vezi toată discuția)
Mostenire olympya olympya buna ziua! am o problema legata de o succesiune.Bunicii mei au 2 copii.Bunicul a murit,tatal meu a murit si au ramas in viata bunica ,matusa(care n-are nici ... (vezi toată discuția)
Testament realizat inainte de 1989 mottudor mottudor Buna ziua, Vreau sa va prezint o situatie, pentru care eu nu am raspuns. Inainte de decesul bunicului (anul 1984), acesta a facut care mine (nepot), un act de ... (vezi toată discuția)