avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

buna ziua!
am o problema legata de o succesiune.Bunicii mei au 2 copii.Bunicul a murit,tatal meu a murit si au ramas in viata bunica ,matusa(care n-are nici un copil) si eu.Succesiunea dupa cei doi(bunic si tata)nu s-a facut inca,dar ar reiese ca
bunica detine cea mai mare parte iar eu si matusa mea detinem parti egale.
in cazul in care bunica decedeaza si nu apucam sa facem succesiunea dupa bunic si tata ,cum se va imparti partea bunicii?
am si eu dreptul la parte din partea bunicii ?sau matusa mea va detine toata partea bunicii?
va multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2009
olympya, utilizator
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 20:15, 18 Mai 2009
In ceea ce priveste mosternirea dupa bunica ...aveti drepturi egale cu matusa dumneavoastra deaorece il reprezentati pe tatal deecedat. Deci, in final, veti imparti totul cu matusa in cote egale de 50%-50%.
dar pe timpul vietii bunica poate sa-i faca un act (de donatie,de renuntare,procura,testament )matusii cum ca ar ceda partea ei matusii?pot face ele acest act chiar daca nu s-a desbatut succesiunea dupa bunicul si tatal meu?
daca se poate face acest act pot eu sa-l atac(rastorn) cum si in cat timp de la emiterea lui?Pot cere anularea acestui act dupa moartea bunicii?
mentionez ca matusa nu are cetatenie romana ptr ca a renuntat la ea acum 37ani.(poate va ajuta)
va multumesc
Ultima modificare: Duminică, 17 Mai 2009
olympya, utilizator
ma ajuta si pe mine cineva?
in primul rand sunt mai multe aspecte : este vorba de bunuri dobandite de bunici in timpul casatoriei lor, sau de bunuri de ex propriii, detinute de bunicul decedat inainte de casatorie ?
sa presupunem ca este vb de bunuri comune ale bunicilor.
este corecta in acest caz impartirea, in sensul ca bunicii ii revine dupa bunic 1/2 + 1/4 din toata masa succesorala . deci trei sferturi . ce-a mai ramas se imparte intre matusa si dvs ca succesor al tatalui .
acuma , daca nu s-a facut suucesiunea dupa bunic si nici dupa tatal dvs , bunica nu va putea dispune prin testament sau donatie, etc de partea sa din succesiune .
doar dupa ce se va face succesiunea va putea dispune de bunurile sale .
roxanel a scris:

in primul rand sunt mai multe aspecte : este vorba de bunuri dobandite de bunici in timpul casatoriei lor, sau de bunuri de ex propriii, detinute de bunicul decedat inainte de casatorie ?
sa presupunem ca este vb de bunuri comune ale bunicilor.
este corecta in acest caz impartirea, in sensul ca bunicii ii revine dupa bunic 1/2 + 1/4 din toata masa succesorala . deci trei sferturi . ce-a mai ramas se imparte intre matusa si dvs ca succesor al tatalui .
acuma , daca nu s-a facut suucesiunea dupa bunic si nici dupa tatal dvs , bunica nu va putea dispune prin testament sau donatie, etc de partea sa din succesiune .
doar dupa ce se va face succesiunea va putea dispune de bunurile sale .

Tin sa va corectez.....daca bunurile era comune ale bunicilor , bunica beneficiaza de 5/8 si nu trei sfertuiri cum ati zis dumneavoastra.Mai concret bunica va beneficia de 1/2 din bunurile comune ca fiind cota sa, la care se adauga cota de 1/4 cei revine in calitate de sotie supravietuitoare din jumatatea bunicului. Iar dumneavoastra si matusa mosteniti 3/4 din cota bunicului, adica 3/8 din toate bunurile comune ale bunicilor.
Recapituland, bunica detine 5/8 din bunuri, matusa 3/16, iar dumneavoastra 3/16.
Bunica poate sa doneze matusii dumneavoastra doar 1/3 din bunurile sale, motivat de faptul ca altfel s-ar incalca rezerva succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune olympya olympya buna ziua! am o problema legata de o succesiune.Bunica mea are 2 copii {matusa si tatal meu}si o casa.Bunicul meu a murit dar succesiunea dupa el nu s-a ... (vezi toată discuția)
Bunica mi-a făcut testament pe toate bunurile ei, dar mai sunt moștenitori în afară de mine. care vor fi cotele în acest caz? maia andrei maia andrei Buna ziua! Bunica mea a fost proprietara unei case bătrânești + 1000 m teren si in câmp are 1 hectar . Bunica mi -a lăsat prin testament toate bunurile ei ... (vezi toată discuția)
Cea mai buna solutie pentru o impartirea unui apartament. rhad000 rhad000 Buna ziua! Vin cu o problema pe care ma tot framanta zilele astea si vreau sa o rezolv. Este vorba de o mosternire a unui apartament intre bunica mea si de ... (vezi toată discuția)