avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturi succesorale ale copiilor sotului decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturi succesorale ale copiilor sotului decedat

Buna ziua! Mama mea a decedat acum 2 ani. Sotul ei, care nu este si tatal meu a decedat luna aceasta. Nu am facut succesiunea dupa mama mea. Casa si terenurile apartin sotului mamei anterior casatoriei. Bun dobandit in timpul casatoriei este doar masina. Au fost casatoriti 37 ani. Voi deschide succesiunea dupa mama mea si as vrea sa stiu daca am vreun drept la casa si terenuri. Mentionez ca nu am fost infiata de sotul mamei.

Multumesc din inima pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: nane406 , utilizator 19:45, 28 Octombrie 2009
Din pacate nu aveti, daca ar fi decedat tatal primul, si ulterior mama dvs., aveati dreptul.Aveti dreptul la masina.
dar 15 ani cheltuielile de redobandire a terenurilor au fost facute din bani comuni....In cazul in care termen de 6 luni nu se deschide succesiunea de catre o nepoata a sotului mamei....iar eu am un testament al acestuia prin care lasa mie si nepoatei cate jumatate din bunuri...neapota isi pierde dreptul la mostenire? Nu stie ca exista testamentul

Multumesc inca o data
Deschideti succesiunea dupa ambii parinti si depuneti testamentul fiindca prin acest act tatal dvs vitreg v-a "gratificat" cu dreptul de a avea jumatate din bunurile sale!
Nepoata nu este mostenitor rezervatar ca sa aiba dreptul conform legii la rezerva succesorala deci , chiar daca tatal dvs v-a fi lasat prin testament intreaga lui avere , nepoata nu ar fi putut sa atace actul invocand ca i-a fost incalcata rezerva succesorala!
Potrivit dispozitiilor legale, sunt mostenitori rezervatari si au dreptul la rezerva urmatoarele persoane :
- Descendentii defunctului de orice grad (art. 841-842 Cod civil), deci toate persoanele care fac parte din clasa I de mostenire legala: copii defunctului si urmasii lor in linie dreapta la infinit;
- Parintii defunctului (art. 843 Cod civil), deci ascendentii privilegiati din clasa a II-a de mostenitori legali;
- Sotul supravietuitor al defunctului, prin efectul legii 319/1944, fie ca va veni in concurs cu alti mostenitori rezervatari, fie ca este singurul mostenitor rezervatar si vine in concurs cu ascendentii ordinari, colateralii ordinari sau privilegiati sau cu persoane straine gratificate de defunct.B-)

In cazul in care nepoata , dupa ce este citata legal de catre notarul public (din raza teritoriala a ultimul domiciliu al defunctilor ) , nu se prezinta pentru dezbaterea succesiunii in termen de 6 luni de zile de la comunicarea citatiei , ea va fi decazuta din drepturile succesorale ca renuntatoare la succesiune prin neacceptare!:)
SUCCES!
=D>
multumesc frumos. Apreciez cu adevarat rabdarea cu care ne raspundeti cu atat mai mult cu cat aceasta este facuta intr-un limbaj pe intelesul "civililor" in materie de drept.
exista....nu prea stiu cum sa intreb...exista posibilitatea sa nu ajunga citatia la nepoata? stiu ca am intins coarda cu intrebarea asta dar... "pardonati" vorba lui Caragiale. Privat mail nane406@yahoo.com

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune bojucris bojucris Matusa mea (sora cu mama mea) a decedat in data de 17.06.2011, in 1992 a facut un act testamentar prin care a lasat drept mostenire apartamentul ei cu o ... (vezi toată discuția)
In ce conditii ma pot mosteni pe mine fratii vitregi (dupa tata) ? mariusb74 mariusb74 Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un sfat. Parintii mei au divortat cand aveam 4 ani.Eu am ramas cu mama in apartamentul in care stam si acum (ea a preluat ... (vezi toată discuția)
Cum se imparte o mostenire? corina30 corina30 ]Avand testament, la sase luni de la decesul proprietarului (tata) am facut o declaratie de acceptare a mostenirii. Acum, dupa 2 ani si jumatate ceilalti frati ... (vezi toată discuția)