avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... scutire copil sub 3 ani de la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

scutire copil sub 3 ani de la intretinere

se trece la intretinere copil sub 3 ani?
Cel mai recent răspuns: vali m , utilizator 08:54, 23 Aprilie 2018
Legea este ambigua, ca de obicei in RO!
In primul rand trebuie o hotarare in AG.
"Articolul 47
Cheltuielile asociatiei de proprietari sunt urmatoarele:
a) cheltuieli pe numar de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in proprietati individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviza, in functie de suprafata utila a proprietatii individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de alta natura .

(2) Asociatiile de proprietari pot hotari exceptarea de la plata cheltuielilor prevazute la alin. (1) lit. b pentru copii cu varsta de pana la 3 ani."

Atentie! Nu cheltuielile pe numar de persoane ,ci cheltuielile pe consumuri individuale!!!
Care sunt cheltuielile pe consumuri individuale?
Normele de aplicare a Legii 230/2007, arata ca:

"SECTIUNEA 3: Repartizarea cheltuielilor pe consumuri individuale
Art. 39
(1)Cheltuielile pe consumuri individuale reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece si canalizare; apa calda menajera; energia termica, combustibilul si apa rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; incalzirea apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta .
(2)Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizeaza in functie de indexul contoarelor individuale sau in functie de alte criterii in baza carora se pot individualiza consumurile.
Art. 40
(1)Daca sunt intrunite conditiile prevazute in actele normative in vigoare cu privire la asigurarea gradului de montare a repartitoarelor de costuri pentru apa sau incalzire, atunci repartizarea acestor utilitati se stabileste prin decizie a comitetului executiv al asociatiei de proprietari, printr-un regulament propriu care trebuie sa cuprinda prevederi cu privire la modul de citire, de calcul si de repartizare a contravalorii consumurilor respective.
(2)Daca toate proprietatile individuale din condominiu au sisteme proprii de inregistrare a consumurilor, asociatia de proprietari poate stabili modul de plata a cheltuielilor pe baza de conventie cu caracter individual, considerat ca un serviciu suplimentar, diferit de contractul de furnizare a serviciului, incheiat cu furnizorul serviciului, cu acordul tuturor beneficiarilor serviciului respectiv. In toate cazurile, plata consumurilor proprii nu scuteste niciun proprietar de la plata contributiei la cheltuielile comune.
Art. 41
(1)Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizeaza in functie de indexul repartitoarelor de costuri, conform normei tehnice si metodologiei elaborate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice.
(2)In cazul distributiei orizontale a energiei termice pentru incalzire, diferenta dintre consumul inregistrat de contorul montat la bransament si suma consumurilor inregistrate de contoarele individuale montate la nivel de apartament reprezinta consum comun si se repartizeaza proportional cu cota indiviza.
Art. 42
(1)Asociatiile de proprietari vor evidentia cheltuielile cu energia termica pentru incalzire si apa calda menajera, separat pentru fiecare apartament, pe un borderou special, care va fi afisat impreuna cu lista pentru defalcarea celorlalte cheltuieli de intretinere.
(2)In borderoul prevazut la alin. (1) se vor inscrie obligatiile de plata a energiei termice consumate pentru incalzire si prepararea apei calde menajere pe fiecare apartament, asa cum rezulta din defalcarea facturii primite de la furnizorul de energie termica, si separat cuantumul ajutorului social aprobat in conformitate cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2006 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati populatiei pentru plata energiei termice, aprobata prin Legea nr. 116/2007.
(3)La primirea borderoului cuprinzand ajutoarele de caldura pe beneficiari se vor mentiona pe chitante aceste sume, beneficiarii urmand sa achite diferenta dintre cota de intretinere afisata pe lista de plata si ajutorul social."

Aceste cheltuieli se repartizeaza in functie de indexul contoarelor individuale sau in functie de alte criterii in baza carora se pot individualiza consumurile!!!
Sa-mi spuna si mie cineva, intr-un apartament care are contoare individuale si in acel ap. locuieste un copil pana in 3 ani, cum se va proceda la stabilirea a cat a consumat acel copil???
Este imposibil asa ceva!!!

Concluzie, aceasta prevedere a legii este inaplicabila, ca atatea legi in RO!!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Aprilie 2018
Victor Brosser, Alte profesii
Interesul legiutorului a fost acela de a degreva parintii de obligatia platii cotei individuale minor pana la 3 ani aferent parti comune
Cum se pot determina "b) cheltuieli pe consumuri individuale;", in acest caz???
Asa ceva este imposibil, dati va rog un exemplu.
Dv staruiti in interesul pentru determinare consumuri individual ,pe cand legiuitorul in motivare a apreciat de interes in cazul minorului de pana la 3 ani exonerarea de la obligatia platii parti comune
Citit mai bine legea si normele de aplicare, dati un exemplu clar!
Cum se pot determina "b) cheltuieli pe consumuri individuale;"
Dvs. cum ati aplica-o, respectand ce scrie in lege.
Cheltuielile pe consumuri individuale, se pot determina numai daca exista contoare individuale, si atat!!!
Citit apometru de la un apartrament, de exemplu, acolo locuiesc 4 persoane, 2 adulti si 2 copii de 7 si respectiv 2 ani. S-au consumat 24 mc apa rece, cum stabiliti dvs. cat a consumat copilul de 2 ani???
Este imposibil!
De aceea, aceasta prevedere este inaplicabila!

Alte discuții în legătură

Apa rece ,,furata"=pierderi apa mixi64 mixi64 apa rece ,,furata"= pierderi apa, pe care tot cei care consuma o platesc in final.de 5ani platim pierderi de cate 40-80 mc pe luna.am vecini care dau citirea ... (vezi toată discuția)
Stabilire cote intretinere apartamente necontorizate Hestround Hestround Salut Am si eu o mare problema cu stabilirea cotelor de intretinere. Am un apartament de trei camere in care locuim 5 persoane, apartament situat pe o scara ... (vezi toată discuția)
Repartitoare dan61 dan61 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ce repercusiuni pot avea locatarii unui bloc, daca nu vor sub nici o forma sa-si monteze repartitoare conform legii ... (vezi toată discuția)