Buna ziua,
Supun atentiei dvs. urmatorul aspect, rugandu-va a avea amabilitatea de a-mi formula raspunsuri obiective si de specilitate, privitor la exercitarea profesiei de cons. jur. Astfel, exista obligativitatea de a efectua un stagiu de 2 ani (cf. Art. 12, alin.1 din L 514/2003) dar nu exista o obligativitate de a te inscrie in vreo organizatie profesionala pt. a profesa. In situatia data, unde se va consemna faptul ca un consilier a efectuat stagiul de 2 ani (daca nu e inscris in CCJ), unde va efectua acest stagiu????? si cine-l va indruma pe viitorul consilier juridic????? daca, repet., NU EXISTA OBLIGATIVITATE DE INSCRIERE PT A PROFESA?
Sper sa obtin opinii obiective.
O zi placuta + succes!
Raspuns: Sunteti in ilegalitate (cititi art.82 din Legea 51/1995 a profesiei de avocat)
Verificati pe site-ul ccj.ro protocolul dintre Baroul Bucuresti si Colegiul Consilierilor Juridici Bucuresti
Cititi Raportul care a fost depus in cadrul Comisiei asa numite Udrea in care se mentioneaza ca toate contractele care au viza consilierului juridic neinscris in colegiul consilierilor juridici sunt lovite de nulitate ... etc
Intrebare : daca stagiul se efectueaza la angajator, unde iti susti definitivatul conform legii514/2003 care face trimitere la procedura din 51/1995?
Si pana la urma stagiul se efectueaza la angajator sau nu ?
Art. 82 din Legea 51/1995 prevede ca la data intrarii in vigoare a prezentei legi persoanele fizice sau juridice care au fost autorizate in baza altor legi sa acorde consultanta juridica isi inceteaza aceasta activitate .
Eu cred ca se incearca impunerea unui monopol asupra profesiei de consilier juridic , cu toate ca Art. 20 din Legea 514/2003 , prevede ca :
(1) In conditiile prevazute la art. 5, consilierii juridici se pot asocia in structuri judetene, pe ramuri sau domenii de activitate, potrivit intereselor profesionale, si, dupa caz, la nivel national, cu respectarea legii privind asociatiile si fundatiile.
(2) Formele de asociere si organizare la nivel judetean si la nivel national sunt stabilite prin statutul asociatiei, cerut de lege.
(3) Constituirea asocierilor profesionale are la baza principiile constitutionale ale dreptului de asociere si reglementarile legale privind asocierea si constituirea de persoane juridice.