Buna ziua, dacă tatăl meu a arendat un teren și după (în timpul perioadei de arendare la donat) , arendatorul mai are drept asupra respectivului teren?
Arendatorul este cel care da in arenda, in speta, tatal dvs care este si donator si raspunsul ar fi nu, tatal nu mai are drepturi asupra terenului cata vreme la instrainat.
Daca intrebati de fapt despre arendas, cel care ia in arenda, raspunsul este da, cata vreme contractul a fost incheiat in mod valabil si inregistrat la consiliul local, arendasul are toate drepturile ce decurg din contract in ceea ce priveste durata arendei. In mod normal notarul public care a autentificat contractul de donatie trebuia sa ceara tatalui o adeverinta de la primarie cum ca terenul nu era arendat. Primaria nu avea cum sa elibereze o asemena adeverinta cata vreme contractul de arenda era inregistrat la consiliu local.
Mulțumesc, arendaș ...vroiam să spun (la notar ...dai o "declarație" pe propria răspundere că terenul nu e în "litigiu" ...și conform legii nu se poate vinde ..,primul de drept fiind arendașul in a cumpăra...statul ...vecinii..).dar se poate dona ....donația nu e trecută în lege
Întrebarea mea e ...de ce trebuie să respect contractul ...eu, ca beneficiar al donației ...atât timp cât nu am semnat nici un contract cu arendașul ...?
Tatăl meu nu are nici copie (nu original de la contract) ...nu-și aduce aminte să fi semnat așa ceva (am o copie de la arendaș ...cu contractul ...și are și număr de înregistrare ...vezi doamne)
Chiar daca se poate dona fara ca arendasul sa aiba un drept de preemtiune, notarul solicita acea adeverinta indiferent de forma de instrainare a terenului tocmai pentru a preveni un eventual litigiu cu arendasul.
Trebuie sa respectati contractul deoarece cel care stapanea terenul la momentul respectiv a incheiat un contract cu arendasul. Cu alte cuvinte, arendasul a contractat in mod valabil pentru o anumita perioada de timp.
Pe de alta parte, din moment ce spuneti ca ati dobandit prin contract de donatie, trag concluzia ca acesta a fost incheiat la un notar public iar imobilul este intabulat in cartea funciara.
La momentul la care ati incheiat contractul de donatie, contractul de arenda era notat in cartea funciara?