avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Vecinul are pomi mult mai inalti decat casa, langa ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Vecinul are pomi mult mai inalti decat casa, langa zidul casei mele.

Buna ziua.
Am un vecin care acum locuieste in alt judet, casa lui e nelocuita, dar mai trece pe aici. In curtea lui, foarte aproape de zidul casei mele au crescut multi pomi mult mai inalti decat casa mea, otetari falsi cu viteza de crestere fff mare. Iarna trecuta mi-au daramat cosul de pe casa. Dupa un timp, cineva a impins cosul in jos, pe acoperisul casei mele - ar fi omorat pe cineva daca ii cadea in cap. Acum, in primavara am rugat un prieten sa se urce pe casa. Mi-a zis ca e tabla de pe casa indoita; a taiat ramurile care erau deasupra casei mele, dar mi-a spus ca radacinile pomilor intra sub casa. Ce ma sfatuiti sa fac, in conditiile in care vecinul nu imi raspunde la telefon nici la mesajele pe e-mail. Mai demult, cand l-am intalnit si l-am rugat sa nu imi strice casa, in legatura cu o magazie lipita de casa mea, mi-a zis sa nu il mai deranjez.
Va multumesc anticipat pentru ajutor,
Cristina
Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2018
CristinaCIC, utilizator
Cel mai recent răspuns: CristinaCIC , utilizator 14:01, 25 Aprilie 2018
Actionati in instanta daca amiabil nu se poate rezolva problema,pe obligația de a face și cereți tăierea acelor arbori care deranjează!
Puteti cere daune conform art 1376 si 1378 Cod Civil care stabileste raspunderea civila delictuala a vecinului pentru prejudiciul cauzat de bunul sau.
Parerea mea este ca sanctiunea legala ar fi mai degraba pentru incalcarea unei obligatii de a nu face, desi nu este necesar a se defini tipul obligatiei in cererea introductiva, prevederile legale se ocupa de acest aspect.
Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2018
CaraD, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri. Pentru moment am cosul daramat si tabla de la acoperis stricata. Imi este teama ca un proces ar dura prea mult si radacinile pot strica zidul casei. Ce as putea face acum, zilele astea sa il determin sa indeparteze pomii cu tot cu radacini? Chiar daca taie pomii, radacinie astea raman la fel de periculoase.
Exista vreo lege care sa ii interzica sa puna pomi la o distanta mai mica de nu stiu cati metri de casa vecinului? chiar daca acesti pomi au crescut singuri, asa cum se intampla in terenuri parasite.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2018
CristinaCIC, utilizator
art 613 Cod Civil prevede ca pomii mai inalti de 2 metri se planteaza la o distante de minim 2 metri de terenul vecinului. Posibil sa existe dispozitii diferite in reglementarile de urbanism aplicable in zona dvs si atunci se vor lua in considerare acelea cu prioritate. Incercati o plangere la primarie pentru nerespectarea acelor norme (indiférent daca sunt sau nu cei doi metrii ai Codului Civil). Faptul ca vecinul i-a plantat sau nu este mai putin relevant, arborii care cresc pe terenul sau ii apartin.
Tot codul civil va permite sa taiati singura crengile sau radacinile ce trec pe terenul dvs daca proprietarul nu o face singur. Ar putea fi o solutie pentru indepartarea pericolului viitor. Cat priveste repararea prejudiciului deja cauzat, daca vecinul nu o face de buna voie va trebui sa va adresati instantei.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2018
CaraD, utilizator
Multumesc foarte mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neintelegeri cu vecinii de la curte sophie sophie Pe unul dintre hotarele curtii, cam pe jumatate din lungimea curtii mele, este zidul casei vecine, o casa din caramida cu pod din lemn, construita fara ... (vezi toată discuția)
Pomii vecinului mi-au distrus gardul TudorB TudorB Buna seara. As vrea sa fac o sesizare catre primarie (cred ca acolo trebuie, nu?) prin care sa reclam faptul ca pomii vecinului mi-au distrus gardul de lemn ... (vezi toată discuția)
Dr de proprietate iulianme iulianme Buna seara! As avea cateva intrebari la care sincer nu gasesc un raspuns...sau mai bine zis...nu stiu exact unde sa caut. Pentru inceput, bunicii mei au ... (vezi toată discuția)