Buna ziua ,va rog ajutati-ma cu un sfat,in urma cu 15 ani am cumparat un imobil,atunci pt o camera din imobil am instituit un drept de abitatie in favoarea fiicei mele,ulterior am vandut accest imobil nepoatei cu clauza de intretinere pt a avea un sprijin la batranete,iar accel drept de abitatie sa transmis in noul contract de vanzare incheiat intre mine si nepoata,in prezent cea care ne creeaza probleme este chiar fiica mea,efectiv nu se mai poate locui impreuna in accelasi imobil,as dorii sa stiu daca exista vreun cadru legal sa pot anula accea clauza de habitatie ? pot face accest lucru la notar ,prin care sa declar ca nu doresc,sa se mai mentina acccea clauza,sau trebuie sa ma adresez instantei in accest sens? daca trebuie sa ajung in instanta ce trebuie sa cer mai exact? va multumesc pt raspunsuri
Abitatia este un drept real, este normal sa se "transmita" in actul subsecvent fiind o forma de proprietate. S-ar putea stinge prin expirarea termenului (daca ati prevazut un termen), neuz indelungat (30 de ani), abuz de folosinta (a imobilului, nu impotriva co-locatarilor), si ar mai fi cateva cauze care nu par relevante dupa ce descrieti.
S-ar putea de asemenea renunta la drept. Gratuit sau in schimbul unei sume de bani, in ambele cazuri prin act autentic. Renuntarea o poate face doar titularul dreptului (fiica dvs), moment la care dvs deveniti proprietar unic pana la moarte, cand proprietatea asupra imobilului se transfera la nepoata conform contractului de intretinere.
Acum aveti doua versiuni diferite functie de ce scrie in actul prin care s-a constituit abitatia. Daca s-a constitut ca drept personal de creanta, aveti actiunile in instanta recomandate ca raspuns la postarea initiala, daca este drept real, ar fi cele de mai sus. Studiati si art 557 - 573 din vechiul Cod Civil pentru ca acela era in vigoare acum 15 ani