Am lucrat cu carte de munca in Republica Moldova. De 10 ani sunt cetatean roman, am familie, am studiat aici. M-am angajat, insa angajatorul nu doreste sa-mi recunoasca vechimea din RM dpv al sporului de vechime, zile de concediu,etc..pe motiv ca nu am cotizat la Statul Roman in acei 20 de ani. Am toate actele originale (carte de munca) care dovedesc vechimea. Am dreptul la recunoasterea vechimii din RM si daca angajatorul nu vrea ce ar trebui sa fac? Stiu ca Min . muncii emite doar pareri nu spune concret da sau nu este vechime in munca.
Nu vi se poate spune concret, deoarece nu exista legislatie in acest sens,
1. Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.
Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.
3. Perioada de activitatea desfasurata in strainatate poate fi recunoscuta in tara ca si vechime in munca, in afara considerarii ca si stagiu de cotizare pentru pensie. O astfel de reglementare poate fi mentionata in reg.intern al angajatorului din tara sau in ccm aplicabil acestuia.