avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... recuperare avans locuinta
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

recuperare avans locuinta

Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare pentru o locuinta intr-un imobil nou platind un avans de 75% din valoarea acestuia.Acest antecontract a fost semnat in februarie 2008 cu termen de perfectare a actului autentic de vanzare-cumparare la 10.12.2008.Acest lucru nu a fost posibil si nu este posibil nici in acest moment deoarece constructia este mult intarziata si nici la aceasta data nu se poate face nici macar intabularea.Acum sunt in proces pentru rezolutiunea antecontractului.
As dori sa stiu cum imi pot recupera banii dupa ce sentinta ramane definitiva?Daca pe firma nu au alte bunuri decat terenul pe care se construieste blocul (doar acesta avand carte funciara si numar cadastral) pot pune sechestru pe acest teren (exista posibilitatea sa fie deja o gajat la banca daca au accesat credit)?Ma ajuta la ceva sa cer in instanta punerea sechestrului asigurator?In cazul terminarii constructiei se poate pune sechestru pe un apartament ramas nevandut dupa ce se va face intabularea si cartea funciara pentru fiecare apartament in parte?Cum ma sfatuiti sa procedez si ce solutii am sa-mi pot recupera banii?
Multumesc anticipat!
puteti investi instanta de judecata cu o actiune avand ca obiect rezilierea antecontractului de v-c , respectiv restituirea avansului achitat + penalitati .
separat, se face cerere pentru instituirea sechestrului asigurator .
aceasta cerere se face la aceeasi instanta de judecata .
va trebuie si un certificat de grefa privind dosarul de fond.
se plateste taxa de timbru in cuantum de 10 ron.
ii puteti actiona in instanta pentru neexecutarea contractului , exista si varianta procedurii insolventei, dar cred ca cel mai indicat ar fi sa apelati la un avocat .
Stimata Doamna,

Avand un caz asemanator pe rolul Tribunalului Bucuresti va putem instiinta asupra unor aspecte care cu siguranta va privesc.
Astfel, sechestrul asigurator, in cazul dumneavoastra poate fi instituit numai asupra terenului, care, la momentul actual este singurul imobil cu carte funciara.
Din experienta cazului nostru va putem spune ca, pe terenul respectiv mai mult ca sigur exista notat in cartea funciara un drept de ipoteca in favoarea unei banci care a creditat societatea cu care ati contractat dumneavoastra, pentru implementarea proiectului imobiliar.
Pentru o mai buna informare, socitati pe baza numarului de carte funciara si numarului cadastral al terenului(daca detineti aceste date), un extras de Carte Funciara pentru informare, de la OCPI in raza caruia se afla imobilul.In acest fel va veti edifica si asupra celorlalte persoane, care apar notate in Partea a III-a a Cartii Funciare: ''Inscrieri privitoare la sarcini''.Acest aspect va intereseaza pentru ca, inscrierile in Cartea Funciara se fac intr-o ordine, ordine care va determina rangul inscrierii.Chiar daca inscrierea dumneavoastra va fi de rang inferior inscrierii bancii, veti avea posibilitatea sa participati si dumneavoastra in calitate de creditor la o eventuala executare silita viitoare.In functie de valoarea creantei unui alt creditor(posibil banca)veti putea si dumneavoastra sa culegeti din pretul vanzarii.
In extrasul de informare ar trebui sa gasiti notat si antecontractul dumneavoastra, pentru ca in toate cazurile apartamentul nu se poate vinde fara a detine o cota parte din terenul pe care s-a construit.
In privinta apartamentelor care se vor construi, cu siguranta ele vor urma soarta terenului, in sensul ca, bancile creditoare isi vor inscrie dreptul de ipoteca imediat si cu preferinta, urmand ca, in cazul in care apartamentele vor fi vandute, sa se solicite radierea ipotecii de catre cel interesat.




Va multumesc din suflet!
As dori sa va mai intreb daca sechestrul asigurator se poate cere si dupa ce rezolutiunea actecontractului a fost facuta si pronuntarea a ramas definitiva?
Stimata Doamna,

Odata cu obtinerea unei hotarari definitive, pasul imediat urmator este executarea hotararii investite cu formula executorie.Nu asteptati foarte mult.Intotdeauna in astfel de cazuri, timpul curge impotriva dumneavoastra.
Aveti toate premisele sa aveti castig de cauza.
Mergeti inainte cu executarea, apeland la un avocat iscusit care sa va ghideze pasii in aceasta ultima etapa a procesului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notare sechestru asigurator asupra imobil cu antecontract de vanzare deja notat vivisun vivisun Buna, Poate creditorul (banca) sa-si noteze in CF sechestru asigurator asupra unui imobil care nu a fost niciodata ipotecat si care are un antecontract de ... (vezi toată discuția)
Notare antecontract de vanzare cumparare versus sechestru asigurator senga senga Ce valoare juridica are un antecontract de vanzare cumparare notat in cartea funciara a bunului imobil daca ulterior s-a notat un sechestru asigurator ... (vezi toată discuția)
Instituirea unei ipoteci asupra unui imobil sechestrat amyamy amyamy As vrea sa va cer parerea cu privire la urmatoarea situatie: Am un imobil asupra caruia este instituit un sechestru asigurator inscris in cartea funciara pana ... (vezi toată discuția)