avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... NU AM SEMNAT CONTRACT DE MUNCA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

NU AM SEMNAT CONTRACT DE MUNCA

Am lucrat o perioada la o firma ca sofer(10 zile) . Dupa aceasta perioada patronul mi-a comunicat ca nu mai are nevoie de serviciile mele si sa revin in 2 saptamani pt a-mi lua salariul. cand m-am dus a zis ca nu are nimic sa-mi plateasca mie si sa il dau in judecat. Am facut plangere la ITM Buzau precum ca nu mi-a facut contract si ca refuza sa ma plateasca.anexand si dovezi: diagrame si un fax de instiintare catre celalalt coleg precum ca vom lucra in echipaj, semnat si stampilat de firma Cand am primit raspuns SURPRIZA :O aveam contract de munca acesta fiind inregistrat la ITM in perioada aceea de 2 saptamani in care trebuia sa primesc salariul.NU AM SEMNAT NICI UN CONTRACT SI NICI NU STIAM DE EXISTENTA LUI. In aceasta scrisoare scrie ca trebuia sa imi plateasca pana pe data de 25/10/2009, lucru care nu s-a intamplat. Am fost din nou la ITM solicitand copie dupa contractul de munca( o voi primi saptamana viitoare). Ce ar trebui sa fac in continuare? Suma nu e mare, dar au mai fost care au patit la fel la aceeasi firma si au tacut . Eu nu prea pot :D
Nu uitati in momentul in care sunteti in posesia copiei dupa CIM (vedeti sa aiba apostilare de autenticitate), faceti o plangere penala pentru fals si abuz impotriva angajatorului.
In acelasi timp adresativa instantei pentru plata drepturiolor salariale si aveti grija sa solicitati si daune morale avand in vedere ca angajatorul uzand de fals a abuzat de dumneavoastra.
Gabi Mocanu a scris:

Nu uitati in momentul in care sunteti in posesia copiei dupa CIM (vedeti sa aiba apostilare de autenticitate), faceti o plangere penala pentru fals si abuz impotriva angajatorului.
In acelasi timp adresativa instantei pentru plata drepturiolor salariale si aveti grija sa solicitati si daune morale avand in vedere ca angajatorul uzand de fals a abuzat de dumneavoastra.

Tot referitor la problema
Daca intai te adresezi instantei si apoi se face o plagere penala impotriva angajatorului nu e acelesi lucru?
Plangerea penala pentru fals si uz de fals este un aspect (intervine procedura de ancheta judiciara) care are incadrare penala, solicitarea drepturilor salariale este un aspect ce vizeaza dreptul muncii. Este adevarat ca la fiecare din aceste doua aspecte puteti conexa o clauza civila (solicitarea de daune interese ca urmare a prejudiciului moral adus de uzul de fals in numele dumneavoastra, etc.), urmeaza sa va hotarati la care (la cea penala sau la cea dupa dreptul muncii). Recomand la aceea dupa dreptul muncii deoarece procedura este mai simpla si mai rapida.
Multumesc. Va rog o lamurire pentru acest caz

Un salariat a fost concediat. Pe timpul desfasurarii muncii el nu a primit/vazut/semnat CIM avut. Cere o copie si nu i se da. Apeleaza la ITM de unde obtine o copie. Acest CIM e semnat de fostul administrator al firmei cu aceasi semnatura si la el si la mine. Fals evident.
Mentionez ca salariatul a primit salariul minim pe economie trecut in acest CIM dar de fapt el efectuat multe ore suplimentare.

Salariatul deschide o actiune impotriva angajatorului la care anexeaza aceasta copie dupa CIM respectiv, solicitand obligarea fostului angajator sa plateasca orele suplimentare efectuate in plus fata de cele trecute in acest CIM plus sporurile aferente. Nu relateaza in cerere nimic despre acest fals, deoarece nu vrea sa stea cu anii intru-un proces penal, vrea doar banii pe aceste ore efectuate si neplatite
Intrebare- Ce recupersiuni ar putea avea salariatului in cazul in care instanta sesizeaza ca CIM de fapt nu e semnat de salariat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere fara plata salariului the_power_25xxxx the_power_25xxxx Am lucrat o perioada la o firma ca sofer(10 zile) . Dupa aceasta perioada patronul mi-a comunicat ca nu mai are nevoie de serviciile mele si sa revin in 2 ... (vezi toată discuția)
State de plata nesemnate de angajat, caz penal? laculcunuferi laculcunuferi Tocmai am plecat de la un loc de munca unde am lucrat o buna perioada de timp. Cat timp am lucrat la aceasta firma, nu am vazut niciun stat de plata, nu am ... (vezi toată discuția)
Semnatura falsa the_power_25xxxx the_power_25xxxx Am lucrat o perioada la o firma ca sofer(10 zile) . Dupa aceasta perioada patronul mi-a comunicat ca nu mai are nevoie de serviciile mele si sa revin in 2 ... (vezi toată discuția)