avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mama minora-poate pastra copilul?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mama minora-poate pastra copilul?

Buna ziua,

Am o situatie speciala in familie.Parintii mei sunt divorati de 9 ani. Instanta ne-a incredintat spre crestere si educare mamei. Acum apx. 1 an de zile, sora mea a parasit domiciliul in care locuia impreuna cu mama pentru a pleca la tatal meu domiciliat in alt oras (Ploiesti). Nici eu si nici mama mea nu am stiut de intentiile ei drept urmare am raportat disparitia ei la Politie.Nu i-a lipsit nimic atata timp cat a locuit alaturi de mama mea. Motivul principal pentru care a plecat a fost faptul ca mama o obliga sa se duca la scoala.Tatal meu i-a promis multe lucruri fapt care au determinat-o sa se duca sa locuiasca cu el.Desi ne-a promis ca o inscrie la scoala tatal meu, nu a facut-o.Legaturile dintre mine, mama mea si ea nu s-au deteriorat in urma acestor incidente si in ciuda acestor lucruri nu am aflat din timp de sarcina ei deoarece tatal meu i-a interzis sa ne spuna. De 3 luni mama mea este plecata cu contract de munca in strainatate. Acum sora mea sta cu mine. Eu sunt la master anul I si lucrez in acelasi timp. Am urmatoarele intrebari: 1.In conditiile in care eu si mama suntem salariate si avem locuinta , putem pastra copilul sau va interveni Protectia Copilului imediat dupa nastere si il va trimite in plasament?
Tatal biologic al copilului nu doreste sa il recunoasca decat daca facem noi solicitare de prelevare probe ADN ,in instanta. In urma acestui lucru, daca se demonstreaza ca el este tatal copilului, putem solicita decaderea din drepturile parintesti avand in vedere faptul ca nu a acordat nici un ajutor mamei in perioada sarcinii si pana la inceperea procesului?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 18:29, 28 Octombrie 2009
Daca sora dvs. estwe minora, ultrior nasterii copilului va interveni protectia copiullui, desigur. Ati putea insa solicita incredintarea . Daca cereti efectuarea testului adn si se demonstreaza ca presupusul tata este tatal biologic, din momentul acela el va dobandi unele drepturi asupra copiului. Iar sora dva. poate cere incredintarea , custodia copilului si stabilirea unei pensii de intretinere de la tata. desigur ca vor fi efectuate si anchete sociale pentru a se evalua starea materiala a parintilor, garantiile morale, etc.
in aceasta situatie poate fi investita instanta de judecata cu actiune in stabilirea paternitatii .
taxa privind efectuarea testului ADN o suporta reclamantul .
cuantumul acestei taxe poate ajunge si la 2700 ron, dar, reclamantul are posibilitarea de a cere instantei obligarea paratului la restituirea tuturor cheltuielilor de judecata pe care le va face .
daca in urma efectuarii testului ADN se demonstreaza ca paratulu este tatal biologic al copilului, acesta poate fi obligat la plata pensiei de intretinere .

imprejurarea ca, tatal copilului a refuzat recunoasterea acestuia sau acordarea oricarui tip de ajutor mamei pe perioada sarcinii, nu conduce la decaderea parintelui din drepturile parintesti .
aceasta opereaza in cazurile enumerate de art. 109 C fam.
Cine sesizeaza Protectia Copilului? Autoritatea Tutelara este implicata in vreun fel in acest proces?Mama trebuie sa solicite incredintarea nou-nacutului in instanta?
In vederea stabilirii filiatiei fata de tata a copilului din afara casatoriei , mama se poate adresa judecatoriei in a carei raza teritoriala domicileaza paratul , in termen de 1 an de la nasterea copilului.

Actiunea introdusa de catre copil e una imprescriptibila .
Deci, cat timp mama e in viata...poate face demersuri pentru a exista o reglementare a aspectelor sus mentionate .

Insa ...intrucat fiica e minor , un asemenea act trebuie sa aiba incuviintarea parintilor (asistare).

Chiar daca tatal nu se va prezenta, in vederea crearii unor impedimente pentru stabilirea paternitarii , acest fapt va fi apreciat in detrimentul sau, instanta de judecata procedand la administrarea altor mijloace de proba: cea testimoniala , inscrisuri , si prezumtii (prezumtia timpului legal de conceptie cuprins intre a 300 -a si a 180-a zi dinaintea nasterii).

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre paternitate Calin2130 Calin2130 Buna ziua.Speta este in felul urmator: Femeia are o relatie amoroasa si ramane insarcinata cu respectivul,dar afla dupa ce nu mai sunt impreuna.Copilul este ... (vezi toată discuția)
Tagada de paternitate - probe DanielBc74 DanielBc74 Conform art. 432 din Codul civil, ,, Acţiunea în tăgada paternităţii introdusă de către cel care se pretinde tată biologic poate fi admisă numai dacă ... (vezi toată discuția)
Declarare minor din afara casatoriei? Moisa Paula Moisa Paula Buna ziua am o cumatra care debea a nascut de o saptama si nu poate sa ii faca certificat de nastere (anul trecut luna aprilie 2018 a bagat divort de primul ... (vezi toată discuția)