avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident culpa comuna
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident culpa comuna

Buna ziua,
In data de 10-04-2018 ma deplasam pe un drum nemarcat pe banda meade mers. Intr-o intersectie, pe partea dreapta fiind parcate diferite autovehicule jumatate parcate pe trotuar si jumatate pe carosabil am depasit centrul imaginar al drumului nemarcat cam cu 20 cm (cam cat latimea rotii).
Din sens opus cu viteza mare din partea stanga a intersectiei o doamna a intrat pe contrasens brusc in mine. Primele cuvinte ale dansei au fost "imi cer scuse am apasat acceleratia in loc de frana". Dupa care eu am sunat la politie iar dansa si-a sunat sotul. Sotul doamnei a sosit inaintea politiei si a schimbat ‘placa” sa nu spuna ce mi-a declarat initial mie, ci sa spuna ca eu si eu sunt pe contrasens
Intre timp a sosit politia care nici bine nu s-a dat jos din masina si el (politistul) in cateva secunde a declarat ca este culpa comuna pentru ca amandoi am intrat pe partea celuilalt de drum fara ca doamna sa mai decalre ca a accelerat in loc sa franeze si ca a intrat in intersectie cu viteza mare. (intersectia fiind una cu vizibilitate 0 fiind intre case si masini parcate pe carosabil); convingandu-ma si pe mine ca ar fi mai bine sa cadem la amiabila (culpa comuna) insistand ca daca cheman anchetatori tot la acellasi rezultat se va ajunge doar ca ma voi perinda mai mult prin tribunale. Dupa un timp de gandire (stresat si igrijorat de sperietura sotie si a copilului care se aflau pe bacheta din spate), am decis sa fac cum zice domnul politist.
Astazi 25-04-2018 dupa 15 zile anchetatorul m-a sunat si mi-a spus ca suma oferita de asigurator [EDITAT] este de 3000 euro, tot odata fiind decalrata dauna totala, din suma de 3000 euro doar jumata ii primesc fiind culpa comuna. Valorea reparatiei masini in cauza audi A3 2005 dupa calculele mele ar ajunge undeva la 2500-3000 euro.
Va rog sa ma sfatuiti cum ar trebui sa procedez in aceasta situatie, pentru a nu aduce bani de acasa.
Va multumesc frumos.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Mai 2018
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
Cel mai recent răspuns: IRIS AG BROKER de ASIGURARE , Consultant asigurari 22:46, 25 Aprilie 2018
Buna ziua,

Lege RCA:
Art. 13: Culpa comună
(1) În situaţia în care persoana prejudiciată a contribuit, din culpă, la producerea accidentului sau la mărirea prejudiciului, cel chemat să răspundă va fi ţinut răspunzător numai pentru partea din prejudiciu care îi este imputabilă. În astfel de situaţii întinderea răspunderii fiecărei persoane va fi cea constatată prin orice mijloc de probă.
(2) În situaţia în care nu se poate stabili întinderea răspunderii fiecărei persoane, aceasta se va stabili în cote egale, în raport cu numărul părţilor implicate în accident, fiecare parte având dreptul la despăgubire în proporţia în care nu s-a făcut răspunzătoare de producerea accidentului.

Procentul de culpa se aplica indiferent daca este dauna totala sau daca se efectueaza reparatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Patrunderea pe contrasens in timpul procesului de franare tiberiu1977 tiberiu1977 Masina condusa de mine a patruns pe contrasens in timpul procesului de franare. Procesul de franare este unul inertial in care conducatorul auto nu are ... (vezi toată discuția)
Accident cu biciclist bLk bLk Bună ziua! Am fost soferul unui accident in care a fost implicat un biciclist. Deplasandu-mă cu mașina am vazut un biciclist care se deplasa cu viteza ... (vezi toată discuția)
Am accidentat un pieton care traversa neregulamentar Serby13 Serby13 Buna ziua, In urma cu ceva timp am fost implicat intr-un accident de masina, eu fiind soferul, am accidentat un pieton care traversa neregulamentar, ... (vezi toată discuția)