avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... ELIBERARE BULETIN DE IDENTITATE
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

ELIBERARE BULETIN DE IDENTITATE

Buna ziua. fratele a depus actele pentru eliberarea buletinului de identitate romanesc. acum insa nu poate veni in Romania (intre timp a expirat pasaportul) pentru a ridica buletinul. Spuneti mi va rog in baza la ce act as putea sa il ridic eu?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 11:57, 27 Aprilie 2018
in baza unei procuri incheiate in forma autentica prin care fratele va imputerniceste sa ii ridicati cartea de identitate. Problema este ca daca nu are un act de identitate valabil cel mai probabil nu a putea incheia procura in forma autentica.
Dacă nu are CI în termen și nici pașaport, soluția este un titlu de călătorie la consulat. Pe baza lui cei de la consulat îi pot face și procura specială despre care v-a scris colegul.
Ministerul Afacerilor Externe opineaza pe site-ul propriu ca titlul de calatorie este valabil exclusiv pentru intoarcerea in Romania a cetatenilor romani care nu mai poseda act de identitate deci, nu cred ca cei de la Ambasada ar accepta sa identifice o persoana pe baza unui titlu de calatorie.
Exclusivitatea de care vorbiți se referă la titlul de călătorie ca înlocuitor al pașaportului, dar în situații ca aceasta ține loc și de act de identitate. Pe baza lui, cei cărora le-a expirat cartea de identitate pot face procura specială pentru obținerea uneia noi, din țară. Deci se pot face procuri speciale cu titlu de călătorie.

În cazul în care aveţi un act de identitate expirat (paşaport sau carte/buletin de identitate) sau un document cu fotografie, care să dovedească identitatea (de ex. carte de alegător, permis de conducere auto românesc, livret militar) identificarea dvs. se va face pe baza unui act de identitate provizoriu (titlu de călătorie).

Acest text (sau cu acest înțeles, dar forme diferite) îl găsiți pe site-urile oricărui consulat român. Eu l-am luat pe primul care mi-a venit la căutare.
[ link extern ]
Aveti dreptate, observ acum ca pe site-urile mai multor consulate se specifica faptul ca se pot incheia o sumedenie de acte pe baza titlurilor de calatorie, nu doar procuri.
Nu imi imaginez care ar putea fi baza legala pentru aceasta procedura cata vreme consulatele sunt obligate, in procedura autentificarii, sa identifice persoanele in conformitate cu Legea 36/1995,. Nu ma intelegeti gresit, mi se pare un act normal pentru evitarea unui blocaj birocratic care ar pune persoana fara act de identitate intr-o situatie imposibila. Totusi, OUG 97/2005 privind actele de identitate nu prevede vreo norma derogatorie privind faptul ca identificarea persoanei se poate face prin intermediul titlului de calatorie. Totodata, legea 248/2005 prevede faptul ca titlul de calatorie se elibereaza "pentru ca titularul să îşi poată continua călătoria, reglementa şederea ori pentru a se întoarce în ţară" si " numai pentru ca titularul să se întoarcă în ţară. ".

Alte discuții în legătură

Schimbare buletin/pasaport in strainatate bogdan_bt bogdan_bt Buna ziua ! As avea o intrebare .Exista vreo modalitate sa imi schimb pasaportul sau buletinul in Spania , tinand cont ca am pasaportul expirat si buletinul ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate prin procura anastasia5 anastasia5 Buna ziua! Am si eu o intrebare: sunt in Italia dar nu am rezidenta aici si mi-a expirat buletinul de identitate. Daca merg la consulat si fac o procura prin ... (vezi toată discuția)
S.o.s iazbuka iazbuka Ieri mi-au fost furat portofelul cu tot cu buletinul meu fiind singura mea carte de identitate, tin sa precizez ca sunt in olanda, ce as putea face sa pot ... (vezi toată discuția)