Anul trecut sotul meu a decedat, am fost casatoriti 4 ani si jumatate ( impreuna 7 ani) fara a avea copii, Rudele sotului in viata sunt mama, sora si bunica.
Apartamentul in care am locuit este pe numele socrului meu (decedat cu 5 ani inaintea sotului meu), mentionez ca nu a fost efectuata succesiunea dupa acesta. Bunurile din apartament au fost achizitionate in timpul casatoriei, de asemenea pe parcursul casatoriei am facut si credite la banca pentru rezolvarea problemelor medicale pe care le avea ( doar eu puteam face aceste datorii).
Avand in vedere cele mentionate mai sus va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru intrebarile de mai jos:
1. Dupa decesul sotului bunurile achizitionate impreuna cu sotul meu imi revin doar mie in calitate de sotie?
2.In cazul in care se va face succesiune dupa tatal sau eu am drept de mostenire in calitate de sotie a fiului sau decedat?
3.Cotizatia la pilonul II de pensii stransa in contul sotului meu cum se imparte?
1. Presupunand ca atat mama cat si sora sotului vor accepta mostenirea, dvs vi se cuvine 1/3 din masa succesorala. In masa succesorala intra cota proprie a sotului din bunurile comune (prezumata a fi 1/2). Cota dvs va apartine si va ramane neavand legatura cu mostenirea sotului.
Avand in vedere faptul ca nu ati avut copii, conform art 974 COd Civil, pe langa cota descrisa mai sus, mosteniti singura "mobilierul şi obiectele de uz casnic care au fost afectate folosinţei comune a soţilor"
2. Da, desi nu aveti drept dvs direct. Mostenirea socrului va fi culeasa de sotul dvs, impreuna cu sora si mama sa. Prin retransmitere, dvs mosteniti 1/3 din ceea ce sotul mosteneste de la tatal sau.
3. Daca sotul a decedat inainte de a implini varsta de pensionare, pe numele mostenitorilor sai va fi deschis un cont la fondul de pensii la care s-a contribuit pana la momentul decesului, banii fiind transferati acolo. (trebuie facuta dovada calitatii de mostenitor, fie cu un certificat de mostenitor emis pentru alte bunuri, fie cu un certificat de calitate de mostenitor) Daca mostenitorii sunt si ei participanti la alt fond de pensii, acestia pot sa ceara cumularea conturilor la un singur fond. Daca acestia nu sunt participanti au optiunea de a primi contravaloarea cotei lor printr-o plata unica.
Atata timp cand mostenitorii sunt si ei participanti la fond inteleg ca nu exista nicio o posibilitate de a beneficia efectiv de acesti bani prin transferul lor intr-un cont bancar al mostenitorului?
Bunurile dobandite in timpul casatoriei insa care sunt doar pe numele meu intra in masa succesorala a sotului?
Nu sunt sigur cum sa va raspund la prima intrebare, conform articolului 7 din norma CSSPP nr. 19/2008, mostenitorii nu pot primi pur si simplu banii daca sunt participanti la un fond, teoretic au doar dreptul sa ceara cumularea la propriile contributii.
Bunurile dobandite in timpul casatoriei, chiar daca actul de dobandire a fost incheiat doar de unul dintre soti, devin bunuri comune, astfel ca in masa succesorala a sotului va fi inclusa cota sa din aceste bunuri (prezumata a fi 1/2).
Succesiune
c_dobrescu
Doresc sa stiu daca dupa decesul sotului, care sunt cotele pentru sotia supravietuitoare si pentru doi copii? Mai este in viguare legea 319, unde se ... (vezi toată discuția)