avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1084 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort de comun acord..
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort de comun acord..

Buna ziua. Am o problema,vreau sa divortez si am citit tot felul de acte de care am nevoie pentru a incepe demersul dar am o nelamurire in ceea ce priveste cererea de divort.Este cerere tip sau trebuie sa o formulez eu?In cel de-al doilea caz ce ar trebui sa contina cererea?Mentionez ca suntem de acord amandoi si nu avem copii si nici bunuri in comun si avem peste un an de la casatorie.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Marcu , Avocat 22:43, 29 Octombrie 2009
Trebuie sa va prezentati amandoi la depunerea actiunii. O sa vi se stabileasca un termen de judecata la care veti confirma ca doriti sa divortati si gata..Daca nu v-ati schimbat numele faceti doar o mentiune sa fie..desi nu e obligatoriu.Bineanteles ca trebuie sa scrieti domiciliu, el va identifica :D
ART. 40 Codul Familiei
La desfacerea casatoriei prin divort, sotii se pot invoi ca sotul care, potrivit art. 27, a purtat in timpul casatoriei numele de familie al celuilalt sot, sa poarte acest nume si dupa desfacerea casatoriei.
Instanta judecatoreasca va lua act de aceasta invoiala prin hotarirea de divort. Instanta, pentru motive temeinice, poate sa incuviinteze acest drept, chiar in lipsa unei invoieli intre soti.
Daca nu a intervenit o invoiala sau daca instanta nu a dat incuviintarea, fiecare dintre fostii soti va purta numele ce avea inainte de casatorie (Codul familiei, art. 26-28,38,39)

Cererea trebuie sa o motivati, de probat nu va mai fi nevoie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort-cu pastrarea numelui de catre sotie. Borza Borza Sotia a introdus actiunea de divort cu solicitarea de desfacere a casatoriei, cu revenirea la numele avut inainte de casatorie. Ulterior dupa ce s-a introdus ... (vezi toată discuția)
Pastrarea numelui sotului dupa divort mariana serban mariana serban Dca divortez am dreptul sa pastrez numele de fam al sotului,deoarece va trbui sa preschimb f multe acte....si asta cere timp.Multumesc (vezi toată discuția)
Divort-va rog un sfat sterea sterea Buna ziua! Numele meu este flori si anm o mica problema pe care nu prea stiu cum sa o rezolv. Sunt casatorita de 5 ani si de aproape un an nu ma mai inteleg ... (vezi toată discuția)