avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Voi fi ajutat de doi prieteni la renovarea casei, în ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Voi fi ajutat de doi prieteni la renovarea casei, în mod gratuit. Este ceva ilegal în asta?

Salut.
De scurta vreme am cumparat o sa pentru mine si urmeaza sa fac niste renovari in interior - spart pereti etc ...

Am 2 prieteni care ma vor ajuta cu lucrarile - nu sunt platiti nu nimic.
Intrebarea Este daca este ceva ilegal daca cei doi vor sa ma ajute la lucrare.

Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:27, 7 Iunie 2018
Nimic ilegal..se numeste in regie proprie. E acelasi lucru cu a lua persoane sa-mi praseaca porumbul !
Ilegalitatea apare daca, din nefericire, se inregistreaza un eveniment nedorit, soldat cu zile de spitalizare cand se va pune problema platii spitalizarii.
In timpul renovarii casei puteti primi vizita inspectorilor ITM si se va face o ancheta plecand de la ideea muncii la negru.
Daca doriti sa daramati pereti este bine sa detineti un proiect intocmit de o firma autorizata. In cadrul proiectului trebuie sa se regaseasca un calcul de rezistenta.
Pentru lucrari aveti nevoie de autorizatie de ctii. de la primarie.
Documentele mentionate vor fi parte in dosarul pentru cadastru si carte funciara.
Gasiti informatii utile aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...
www.avocatnet.ro/t13931/rece...

Birou detectivi Birou investigatii detectivi a scris:

Nimic ilegal..se numeste in regie proprie. E acelasi lucru cu a lua persoane sa-mi praseaca porumbul !

Total gresit, aceasta reprezinta munca fara forme legale ("munca la negru") si se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pt fiecare persoana gasita in acerasta situatie. Pt "prasit" s-a legiferat modul de desafasurare a activitatilor cu caracter ocazional desfăşurata de zilieri dar zilierii nu pot fi angajati in domeniul constructiilor.
De incheierea unui contract de voluntariat nu poate fi vorba asa ca singura solutie legala este sa incheiati cu ei un contract individual de munca
ART. 10 – Codul Muncii
Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite salariu.
ART. 14 – Codul Muncii
(1) În sensul prezentului cod, prin angajator se înţelege persoana fizică sau juridică ce poate, potrivit legii, să angajeze forţă de muncă pe bază de contract individual de muncă.
Totusi nu inteleg. Oamenii AIA nu urmeaza sa primeasca nici o renumerare baneasca. Adica eu nu am voie da merg sa il ajut pe vecinul de exemplu sa isi spele masina decat daca am un contract de munca cu el ??? Nu inteleg. Poate exemplu este putin deplasat insa sunt curios si de parerea altor colegi de pe forum .

Multumesc

Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Parerile personale pot sa difere, dar raspunsurile deja primite sunt in concordanta cu legislatia in vigoare. Daca cititi legislatia va veti convinge.

Alte discuții în legătură

Consilierul juridic si legislatia muncii doruta1961 doruta1961 Buna seara Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns d.p.d.v. legal Poate un consilier juridic, cf. legii, sa incheie o conventie civila cu angajatorul cu ... (vezi toată discuția)
Angajare administrator dan61 dan61 Va rog sa-mi spune-ti daca se poate ca administratorul sa fie angajat pe baza de contract civil de prestari servicii sau contract de colaborare incheiat ... (vezi toată discuția)
Control itm dinu1 dinu1 Buna ziua, Construiesc in regie proprie o casa personala cu autorizatia de constructie la zi. Casa este in stadiu de rosu si in prezent execut diferite ... (vezi toată discuția)