avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Există un pericol în a acorda un împrumut garantat ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Există un pericol în a acorda un împrumut garantat printr-un apartament?

Va rog, daca aveți bunăvoința să ne lămuriți:
Un amic insistă mult să îi dăm cu împrumut o sumă importantă (35.000€, dintr-o recentă moștenire a tatălui) iar pt acest serviciu ne-a propus o dobânda pe care a tot urcat-o de la 7, apoi 8 și acum chiar 10% (!) Ne-a spus că va încheia un contract notarial pe numele soției sale, cu garanție apartamentul dumneaei (în București, in valoare de cca. 50.000€).
Nu avem deloc experiența acestor tranzacții, dar ni s-a părut cam neobișnuită insistența de a-l împrumuta și însăși marimea acestei dobânzi (față de ceea ce oferă bancile, 0,8%). Dacă l-am refuza, s-ar crea un fel de ruptură în relația ns de amiciție. Va rog, puteți să ne spuneți dacă exista pericolul ascuns de a pierde această sumă de bani, prin cine știe ce detalii/capcane juridice?
Và mulțumesc
Ultima modificare: Joi, 3 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Petre Enache , Avocat 11:42, 4 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Rata dobanzii remuneratorii pentru imprumuturi in bani intre persoane fizice este rata de referinta a BNR diminuat cu 20% (pentru 2018 ar fi 0.2% aplicat la suma minus 20%). Dobanda penalizatoare este aceeasi rata BNR plus 4 puncte procentuale minus 20%
Prevederea unor dobazii mai mari in contracte intre persoane fizice este santionata cu inlaturarea dobanzii in totalitatea ei.
Daca doriti sa acordati un imprumut cu garantie imobiliara, va faceti tot aceleasi teme pe care si le-ar face si banca, in principal veniturile debitorului, solvabilitatea generala si alte datorii ale acestuia, alte garantii deja constituite asupra imobilului, valoarea de piata a acestuia sa depaseasca suma de restituit si cheltuielile de punere in executare, polita de asigurare sa fie cesionata in favoarea dvs, etc
Am auzit odata o vorba si mi-a parut inteleapta, poate vreti sa o aflati: "nu imprumuti niciodata prietenilor mai mult decat iti pot permite sa pierzi"
acest răspuns util
scuze, rata de referinta BNR este 2%, nu 0.2%...
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Aprilie 2018
CaraD, utilizator
acest răspuns util
Pericolele nu le cunoastem, depinde de solvabilitatea debitorului, de motivatia sa, termene, pregatire, modul de redactare a contractului, cineramane sa utilizeze imobilul etc. Nu are legatura cu legea, cf. legii imprumutul poate fi garantat cu un imobil. Totusi, daca imobilul are vicii, daca debitorul nu e serios, daca a intrat in alte probleme... asta nu scrie in lege, asta e situatia de fapt.
Aveti grija la dobanda aia, e ilegala.
acest răspuns util
Vedeti-va de treaba mai bine,acest gen de activitate se adreseaza unui anumit gen de oameni ,fie cei care isi permit sa indisponibilizeze o suma pt a prinde oportunitati fie celor care nu isi fac griji despre eventuale probleme avand experiente in recuperarea fortata a debitelor.Ganditi-va daca apar probleme legale va puteti lipsi de banii respectivi o perioada de cativa ani?
Este o vorba. Dacă vrei sa scapi de un prieten, împrumuta i bani. In mod cert te va ocoli

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire imprumut in transe eugen82 eugen82 Cu mai bine de un an in urma am imprumutat pe cineva cu suma de 10.000 euro pentru 3 luni. Am redactat in scris un act. I-am dat numarul meu de cont in ... (vezi toată discuția)
Dobanda legala rosu gheorghe rosu gheorghe Printr-o hotarare judecatoreasca am fost obligat sa returnez o suma de 13377,85 lei nedatorata si incasata de mine la data de 15.06.2012 in urma unei ... (vezi toată discuția)
Dobanda aferenta fiecarei zi de intarziere a platii unei facturi manuelle manuelle Buna ziua. Va prezint urmatoarea speta: am demarat anul trecut procedura somatiei de plata impotriva unei firme debitoare. Vazand ca instanta imi stabileste ... (vezi toată discuția)