avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... dobanda aferenta fiecarei zi de intarziere a platii ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

dobanda aferenta fiecarei zi de intarziere a platii unei facturi

Buna ziua. Va prezint urmatoarea speta: am demarat anul trecut procedura somatiei de plata impotriva unei firme debitoare. Vazand ca instanta imi stabileste termenele din 3 in 3 luni am decis sa cesionez creanta mea catre ANAF. Finantele mi-au aprobat cererea si la 4 zile de la aprobare s-a luat masura popririi contului firmei debitoare. Poprirea s-a instituit doar pt suma ce trebuia platita acu un an,(debitul principal) fara a se lua in calcul dobanda aferenta. Ma intereseaza cum pot recupera si aceasta dobanda, avand in vedere ca e vorba de 12 luni intarziere. Mentionez ca nu am retras inca actiunea din instanta. Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Daniela Stana , Avocat 12:39, 17 Februarie 2010
Pentru dobanda puteti face o actiune separata, tot pe calea somatiei de plata sau pe dreptul comun.
Ar fi o solutie sa las sa curga actiunea deja deschisa privind procedura somatiei de plata? Termenul ar fi in martie. Daca o retrag si deschid o alta mai dureaza cateva luni bune. Ar trebui sa fac o scrisoare catre instanta, cu privire la acelasi dosar, prin care sa anunt cesiunea catre ANAF si sa cer doar recuperarea dobanzii?
da, avand in vedere aglomerarea instantelor de judecata. trebuie sa faceti in scris, o cerere prin care precizati actiunea in sensul restrangerii obiectului cererii la suma reprezentand dobanda.
Va multumesc mult pentru ajutor. Mai am o singura intrebare: la cat se ridica rata dobanzii?
Imi puteti spune, din experienta dumneavoastra, cum se calculeaza aceasta dobanda? Am vazut ca dobanda de referinta a BNR in luna februarie 2010 e de 7,5%. Asta inseamna ca voi recupera 7,5% din debitul principal (dobanda pe un an)?

Alte discuții în legătură

Nivelul dobanzii legale Cabinet Av. Irina Rosulescu Cabinet Av. Irina Rosulescu Ma puteti ajuta va rog sa aflu care a fost/este nivelul dobanzii legale pt anul 2007 si 2008. Va multumesc (vezi toată discuția)
Dobanda legala blue2v blue2v buna ziua! am de recuperat o suma de bani de la o persoana fizica.procesul e pe rol,problema e ca am gasit mai multe formule de calcul al dobanzii legale si nu ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca cristian.turturean cristian.turturean buna ziua. instanta de judecata a decis ca fostul angajator sa plateasca drepturile salariale restante in suma de 1.000 lei actualizata cu coeficientul de ... (vezi toată discuția)