avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj apartament in timpul unui concubinaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj apartament in timpul unui concubinaj

Buna ziua,as dori niste sfaturi de la d-voastra, in cazul partajului pe cale judecatoreasca ,a unui apartament facut intr-o relatie de concubinaj.ambii concubini fiind coproprietari in acte .As dori respectos,sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1-taxa de timbru este 3% din valoarea apartamentului?
2-daca apartamentul este facut prin credit ipotecar,in actele facute la notariat cu dezvoltatorul este trecuta valoarea apartamentului,mai este necesara evaluarea apartamentului de un expert evaluator desemnat de instanta.?Stiti cumva cam cat costa expertixa unui apartament construit intre anii 2012-2014 ,apartament de 2 camere de 48 mp?
3-se pot cere in actiune cheltuieli de judecata ,si apoi acestea pot fi scazute din sulta pe care eventual esti obligat s-o platesti partii adverse?scaderea se poate face in cadrul aceluasi proces?
4-daca partea adversa a facut mobila pe numele ei si va declara ca nu are unde s-o duca mobila,te poate obliga sa o cumperi ,sa-i dai banii pe ea.?Si ptr a stabili valoarea mobilei facuta in 2014(fara factura), trebuie facuta o expertiza ? De cine va fi platita acea expertiza,de proprietarul mobilei ,sau de cine?
Multumec mult ptr raspunsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Mai 2018
mioara54, utilizator
Cel mai recent răspuns: mioara54 , utilizator 17:31, 3 Mai 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1)În conformitate cu dispozițiile O.U.G nr. 80/2013, taxa de timbru pentru cererea de partaj este cifrată, într-adevăr la 3% din valoarea masei partajabile;
2)Instanța va putea admite administrarea acestei probe doar dacă părțile o solicită și o apreciază utilă pentru soluționarea cauzei; dacă părțile, de comun acord consideră că valoarea din înscrisuri este îndestulatoare, pot alege să nu solicite proba deja menționată;
Din experiență, învederez că onorariul final pentru efectuarea unei asemenea expertize se încadrează între 2.000 lei-3.000 lei, cu mențiunea că expertul are libertatea de a-și fixa onorariul; ab initio, instanța va fixa un onorariu provizoriu, ce poate fi ulterior augmentat la solicitarea expertului;
3) În cadrul acțiunii în partaj, cheltuielile de judecată se compensează;
4)Dacă părțile consimt că mobila se află în proprietatea exclusivă a unei dintre părți, aceasta nu trebuie evaluată și nu va face obiectul partajului;
Ultima modificare: Miercuri, 2 Mai 2018
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
multumesc mult ptr raspuns,numai bine va doresc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Costul partajului Diana2356 Diana2356 Buna ziua. Sunt in divort cu sotul dupa care vreau sa fac partajul. El nu este de acord. Cat costa cu totul , judecatoria, expertiza pt un apartament cu 2 ... (vezi toată discuția)
Onorariul expertilor Cezar66 Cezar66 Am un proces de partaj care,in sfarsit,maine, se termina!As vrea sa stiu despre expertiza:am inteles de la avocatul meu ca,maine se va stabili un expert care ... (vezi toată discuția)
Expertiza topo este obligatorie intotdeauna? prin noua taxa de timbru se impune expertiza topo obligatorie pentru evaluare? greus greus Buna, Ziua! Am formulat in instanta o cerere de iesire din indiviziune. obiectul partajului sunt cateva terenuri de 2 ha, pe care le vom imparti la buna ... (vezi toată discuția)