avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... citarea in dosarul penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

citarea in dosarul penal

buna seara,

am o nelamurire si pana imi gasesc un avocat ar fi extrem de utila opinia dumneavoastra:

am primit de la Parchet o citatie care face referire la un dosar penal (179/P) dar nu scrie in ea in ce calitate sunt citata si nici care este obiectul dosarului. Cum pot afla despre ce este vorba inainte de a ma prezenta la data citata? Este mentionat totusi un art 6 din CPP.

Multumesc!:((#-o
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2009
mira_79, utilizator
Cel mai recent răspuns: Maarria35 , utilizator 22:09, 30 Octombrie 2010
Art. 6 C.p.p. face referire la repturile pe care le aveti intr-un proces penal,cel mai bine ar fi sa mergeti la tribunal sa va informati cu prvire la acea citatie,inainte de prima infatisare pentru a sti sigur ce aveti de facut.
Multumesc mult! Problema e ca citatia am primit-o astazi si conform ei trebuie sa merg luni la Parchetul de pe langa ICCJ, adica in Bucuresti, iar eu sunt din Galati!

Am vreo sansa sa obtin informatii telefonic?

Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2009
mira_79, utilizator
Nu as spune da.
Sincer...nu cred ca aveti vreo sansa sa aflati. In general nu se trec detalii pe citatiile provenite de la parchet, si foarte rar se comunica partii citate sau avocatilor acestora despre ce este vorba, dacat in momentul cand se prezinta la parchet.
Procurorii refuza sa informeze oamenii anterior prezentarii la parchet cu privire la obiectul dosarului, pentru ca acestia sa nu isi poata adapta declaratiile in functie de cauza,invinuiti sau mai stiu eu ce alte elemente. Toate acestea in speranta de a obtine o declaratie cat mai sincera si cat mai apropiata de adevar in lagatura cu ancheta ce o efectueaza.
Asadar...iti recomand sa cauti un avocat care sa te insoteasca la declarati la parchet.
Art 6. Cod Procedura Penala :
Garantarea dreptului de aparare
ART. 6
(1) Dreptul de aparare este garantat invinuitului, inculpatului si celorlalte parti in tot cursul procesului penal.
(2) In cursul procesului penal, organele judiciare sint obligate sa asigure partilor deplina exercitare a drepturilor procesuale in conditiile prevazute de lege si sa administreze probele necesare in aparare.
(3) Organele judiciare au obligatia sa-l incunostinteze, de indata si mai inainte de a-l audia, pe invinuit sau pe inculpat despre fapta pentru care este cercetat, incadrarea juridica a acesteia si sa-i asigure posibilitatea pregatirii si exercitarii apararii.
(4) Orice parte are dreptul sa fie asistata de aparator in tot cursul procesului penal.
(5) Organele judiciare au obligatia sa incunostiinteze pe invinuit sau inculpat, inainte de a i se lua prima declaratie, despre dreptul de a fi asistat de un aparator, consemnindu-se aceasta in procesul-verbal de ascultare. In conditiile si in cazurile prevazute de lege, organele judiciare sint obligate sa ia masuri pentru asigurarea asistentei juridice a invinuitului sau inculpatului, daca acesta nu are aparator ales.
Multumesc, pana luni #-o ....:O. Nu am nici cea mai mica idee despre ce e vorba!

Alte discuții în legătură

Lamurire Maarria35 Maarria35 Cand esti chemat intr-un proces in calitate de parat ,primesti doar citatie sau trebuie sa primesti si ceva dovezi scrise de unde sa reiese cine te-a chemat in ... (vezi toată discuția)
Proces penal lavinia.serban lavinia.serban Buna seara, As avea si eu o intrebarea si anume: Dupa cate termene motivate de neprezentare te poate aduce cu mandat intr-un proces penal in care ai ... (vezi toată discuția)
Citatie-mandat de aducere oltul oltul politia,parchetul nu poate sa emite mandat de aducere fără ca să fiu citat inainte? (vezi toată discuția)