avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Instrainare carte de identitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Instrainare carte de identitate

As vrea sa stiu si eu daca este permisa cererea unei carti de identitate in schimbul unei vizite (aici ma refer la caminele studentesti, in care portarul iti cere cartea de identitate pentru a putea intra in vizita in acel camin si doar la parasirea caminului iti returneaza CI). Eu as vrea sa stiu daca este permis ceea ce fac portarii caminelor si daca eu am voie sa las in grija altei persoane CI peronala pe perioada unei vizite.
Cel mai recent răspuns: Markus_ , utilizator 09:48, 17 Aprilie 2017
Nu este legala dar se uziteaza.
Mai departe intelegeti dvs.
Nu este legal. In mod normal ar trebui doar sa va noteze datele de identificare, apoi sa va returneze cartea de identitate.
OUG 97/2005

Art. 24. - (1) Actul de identitate al unei persoane fizice nu poate fi reţinut în afara cazurilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.
(2) Este interzisă darea, primirea sau solicitare actului de identitate drept garanţie pentru prestarea unor servicii, pentru încredinţarea unor bunuri şi valori, pentru plata datoriilor sau în alte scopuri, de către persoanele neautorizate.

Art. 41. - Încălcarea dispoziţiilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă atrage, după caz, răspunderea civilă, materială, disciplinară, contravenţională sau penală a persoanelor vinovate.

Art. 42. - Constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:

c) nerespectarea dispoziţiilor art. 24 ...., cu amendă de la 75 lei (RON) la 150 lei (RON)
Ce inseamna mai exact "persoana autorizata"? Un portar se incadreaza aici?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reținerea cărții de identitate de către spp wazz wazz reținerea cărții de identitate este legala atunci cand vizitam muzeul national cotroceni? cred ca nimeni nu are dreptul sa retina cartea de identitate ori ... (vezi toată discuția)
Retinerea c.i. norocel_bab norocel_bab Sunt persoana fizica ,am dreptul sa retin actul de indentitate in contul unei datorii pina la restituirea sumei? (vezi toată discuția)
Buletin facut tarziu bogdanirimia bogdanirimia buna ziua! as vrea sa stiu daca mi se va da amenda din cauza ca nu mi-am facut cartea de identitate la timp.eu am intarziat 2 ani deoarece am fost plecata din ... (vezi toată discuția)