avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... retinerea C.I.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

retinerea C.I.

Sunt persoana fizica ,am dreptul sa retin actul de indentitate in contul unei datorii pina la restituirea sumei?
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 15:55, 12 Iunie 2011
Nu.
multumesc.ar atrage anumite consecinte retinerea C.I.?Din pct. de vedere juridic?
Va redau din legea pe care o puteti gasi la adresa de internet [ link extern ]
ART. 24
(1) Actul de identitate al unei persoane fizice nu poate fi retinut in afara cazurilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
(2) Este interzisa darea, primirea sau solicitare actului de identitate drept garantie pentru prestarea unor servicii, pentru incredintarea unor bunuri si valori, pentru plata datoriilor sau in alte scopuri, de catre persoanele neautorizate.
si ART. 42
Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
c) nerespectarea dispozitiilor art. 24 si 35, cu amenda de la 75 lei (RON) la 150 lei (RON).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instrainare carte de identitate white_leon89 white_leon89 As vrea sa stiu si eu daca este permisa cererea unei carti de identitate in schimbul unei vizite (aici ma refer la caminele studentesti, in care portarul iti ... (vezi toată discuția)
Cum aș putea să-mi recuperez cartea de identitate reținută ... Octavian Doroschevici Octavian Doroschevici Cum aș putea să-mi recuperez cartea de identitate reținută de o persoană fizică pentru o pretinsă garanție? Mai există și un smartphone Huawei ... (vezi toată discuția)
Proprietarul îmi poate opri c.i.-ul ca garanție la inchirierea unui apartament pe litoral? Gica77 Gica77 Bună seara, intampin o nelamurire legata de o regula impusa de un proprietar al unui apartament la Constanța pe care vreau să-l închiriez câteva zile ptr ... (vezi toată discuția)