Bună seara, intampin o nelamurire legata de o regula impusa de un proprietar al unui apartament la Constanța pe care vreau să-l închiriez câteva zile ptr sezonul estival. Am găsit un apartament de închiriat pe un site de anunțuri, am luat legătura telefonic cu proprietarul, am vorbit și detaliat condițiile rezervării dar printre condiții a spus ca îmi va opri un act de identitate (Ci sau permisul auto) ca o garanție pe perioada șederii mele în apartamentul lui. Pentru ca m-a iritat aceasta condiție, am întrebat de eliberarea unei facturi fiscale si care bineînțeles ca nu poate elibera asa ceva. Acum întreb, va rog : în baza cărei legi îmi poate opri un act de identitate ca o garanție atâta timp cât nu este persoana juridica??? Stiu ca exista o lege de protecție a datelor cu caracter personal, sunt conștient ca este ilegal aceasta practica de a opri un act de identitate, nu mai zic de evaziunea fiscala dar aia nu ma deranjează asa de mult ptr ca deja a devenit o tradiție în România. Ce ma sfătuiți dpdv legal?? Vreau sa închiriez acel apartament ptr poziția și conditiile lui dar nu sunt de acord cu acest aspect legat de actele de identitate. Mulțumesc anticipat.
Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, solicitarea actului de identitate pe post de garanție pentru prestarea unui serviciu, pentru încredințarea unui bun sau pentru plata unor datorii este interzisă:„Este interzisă darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garanție pentru prestarea unor servicii, pentru încredințarea unor bunuri și valori, pentru plata datoriilor sau în alte scopuri, de către persoanele neautorizate”.
Reţinerea (în alte cazuri decât cele expres prevazute de lege), dar şi darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garanţie se sancţionează cu amendă.