Buna seara, lucrez ca sofer profesionist pe comunitate. Pe teritoriul Frantei mi s-au furat in jur de 350l motorina, mai exact in zona Narbonne. Iar in urma acestui furt mi s-au oprit de la job 400 de euro mentionand ca ei nu au motorina asigurata. Intrebarea mea este daca pot face ceva pt a recupera acesti bani? eu in dimineata cu pricina am sunat si m-am prezentat la Jandarmerie pt a reclama cele intamplate. Acestia m-au pus sa completez o declaratie in urma careia am pimit un nr de caz, cu care m-am prezentat la firma unde lucrez, in Bucuresti. De la firma au oprit declaratia, au mentionat ca acestia sunt pasii ce trebuiesc urmati ca am procedat correct, dar ca tot imi vor opri bani...pai atunci de ce se mai fac toate aceste demersuri e intrebarea mea? cu ce folos si scop…? nu au vrut sa imi raspunda, ei spun doar ca nu au de unde sa stie ca nu tu ca si sofer a planuit furtul acelei motorine...cand te stii nevinovat nu te multumesc astfel de raspunsuri..poate ma lamuriti dvs, va rog frumos. Acesti bani sunt opriti din diurna.
"paza" camionului trebuia asigurata de firma...daca s-ar oferi antifurturi si parcari mai sigure ( la firmele respective sau in cele cu plata)..dupa 9 ore de condus + incarcat /descarcat , va asigur ca este f greu sa faci si pe paznicul si pe soferul in acelasi timp.…..
intrebarea mea este de ce toate acele formalitati sa ma duc la jandarmerie etc daca in final tot eu sunt cel pagubit..? cand mie cei de acolo, mi_au spus ca este o ancheta deschisa, unde poti apela si la un avocat ( gratuit, daca nu iti permiti altfel) , si paguba facuta de hoti va fi suportata de asiguratorul firmei ..
.dar firma unde lucrez sustine ca asigurarea pe care o au, nu include furtul de motorina pt a fi despagubiti.
1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......
2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.
Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.
Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.
3. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal.
Quartila
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Pe scurt, banii reținuți, au fost opriți din salariu datorat ?
Daca este asa, plangere la ITM, și se rezolva.
Asta daca in caz contrar nu ați semnat vreo hârtie in care se specifica că sunteți răspunzător de anumite daune etc. In acel caz va pot retine suma datorata pentru dauna produsa .
Oprire din salariu
Quit
Buna ziua lucrez la o firma de transport marfa,pe scurt intrebare au voie sa-mi opreasca din salariu si diurna bani pentru motorina care zic ei ca am ... (vezi toată discuția)