avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacere CIM art 55 lit.b
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacere CIM art 55 lit.b

Buna ziua.
pe data de 02.08 am semnat cererea de desfacere a CIM cf. art.55 lit.b. in decizia de desfacere a contractului de munca datata tot cu data de 02 .08, se mentioneaza ca ''se desface CIM pe data de 03.08, cand expira preavizul de 15 zile lucratoare la care am dreptul conf. art.73,alin.1 din CM''. in CIM se specifica despre perioada de preaviz de 15 zile doar in cazul concedierii sau demisiei. nu zice nimic de acordul partilor. sau este inclusa in una din astea doua?era obligat angajatorul sa imi acorde cele 15 zile de preaviz? ca din actele astea reiese ca nu mi-a acordat nicio zi. intreb pentru ca in fisa postului se mentiona ca la plecarea mea din companie am obligatia de a incasa toate facturile emise spre clientii mei. am lucrat ca agent vanzari. si acum m-a dat in judecata ca nu am incasat acele facturi. dar cu ce? ca la semnarea desfacerii cim am predat tot inclusiv chitantier. daca voia sa ii incasez nu trebuia sa imi dea preaviz ca sa am timp?
La incetarea c.i.m. in baza art.55 lit.b C.mun. nu se acorda preaviz.
Nu inteleg, ati facut cerere de incetare a CIM cu acordul partilor incepand cu 02.08, iar angajatorul a fost de acord. Nu angajatorul acorda preaviz ci dvoastra sunteti obligat sa stati in preaviz ca angajatorul sa poata gasi om in locul dvoastra sau sa-i terminati lucrarile incepute.
Daca el a fost de acord sa nu mai veniti incepand de a doua zi, care este problema acum?
Ar fi putut sa scrie pe cererea dvoastra "De acord, incepand cu data de 20.08", de exemplu, motivand ca trebuie sa incasati facturile inainte de plecarea din societate.

Nu sunt avocat, dar cred ca va puteti folosi in instanta de cererea de incetare a CIM pe care el a semnat ca este de acord sa se produca de la data ceruta de dvoastra.
Cred ca acea perioada de preaviz a fost trecuta din eroare ( a fost modificata o decizie de concediere, iar cel ce a redactat decizia nu a sters prevederile respective).
In cazul dumneavoastra daca ati incetat CIM la data de 03.08.2009 conform art. 55 lit. b, inseamna ca angajatorul a fost deacord cu acest lucru si nu trebuie sa-i acordati preavizul de 15 zile (calendaristice) corespunzator pozitiei dumneavoastra de agent de vanzari.
Preavizul poate fi invocat de catre angajator numai atunci cand nu este deacord cu incetarea CIM la data mentionata de solicitant, in acest caz CIM inceteaza conform prevederilor art. 55 lit. c cumulata cu prevederile art, 79 alin (1) (4) sau (7). Pe perioada preavizului aveti obligatia de a va prezenta la serviciu si sa va indepliniti sarcinile de serviciu conform cerintelor postului.
Prin invocarea art. 55 lit. b in decizia de incetare a CIM, angajatorul dumneavoastra a renuntat la dreptul de a va solicita preavizul.

Privitor la faptul ca acum va da in judecata ca nu ati incasat toti clientii la momentul plecarii din firma, va intreb: "Ati semnat o fisa de lichidare la plecare? Aveti un exemplar din aceasta la dumneavostra? Scrie pe ea ca nu aveti datorii catre firma?" Daca raspunsurile la aceste intrebari sunt afirmative, atunci aveti un elemnt probant al descarcarii dumneavoastra de gestiune. Este si mai bine daca ati avea un proces verbal de predare primire a gestiunii (documente, fond clienti cu situatia soldurilor la zi, scadentarul pentru clienti, note de clienti in litigiu, etc.), toate aceste documente va pot servi ca element probant in favoarea dumneavoastra, in plus de acesta, este cunoscut ca in aproape orice contract comercial, se acorda perioade de decontare intre furnizor si client, este aberant sa va solicite sa incasati la data lichidarii un client care are termen de decontare peste 30 de zile (incalca prevederile contractuale cu clientul respectiv si "cade din lac in put").
Introducerea in contractul individual de munca a unei clauze prin care sa fiti obligat ca la plecarea din firma sa va incasati tot fondul de clienti catre care exista creante, mi se pare cel putin discutabila (daca nu chiar ilegala).

Oricum nimic nu ma mai mira la practicile adoptate de acesti asa zisi "patroni".
ERONAT intrucat cele doua art din Codul Muncii nu se coreleaza:
Art. 55. - Contractul individual de muncă poate înceta astfel: b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
Art. 73. - (1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare.

Alte discuții în legătură

Incetare contract de munca art 55 serbanramona82 serbanramona82 un salariat inceteaza contractul de munca de pe 01.12.2011, astazi a fost in ultima zi de preaviz, eu am trimis azi revisalul, dar cu data incetarii de maine, ... (vezi toată discuția)
Cum se poate pleca de la o firma in 15 zile marius_wiz marius_wiz am un contract de munca cu 30 de zile calendaristice preaviz la demisie si 15 zile lucratoare la concediere. cum pot pleca de azi in 15 zile ? daca as ... (vezi toată discuția)
Carui articol din codul muncii corespund interpretarile? Nina1 Nina1 Buna seara. Carui articol din Codul Muncii corespund interpretarile privind: 1.[i]Anulare C.I.M.[/i] \"Nulitatea presupune existenta unor cauze de ... (vezi toată discuția)