avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Adaugare sarcini si obiective fara acordul partilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Adaugare sarcini si obiective fara acordul partilor

Buna ziua,
De 10 ani imi desfasor activitatea la o multinationala care in ianuarie 2018 si-a schimbat conducerea atat la nivel international,cat si la nivel de tara. Noul board are un conflict vadit si declarat fata de angajatii din Romania si incearca sa inlature din pozitiile cheie angajatii vechi. Pentru a face acest lucru se folosesc de diferite tertipuri pentru a-i forta pe acestia la demisie. Un departament a fost desfiintat (insa doar cu numele, intrucat pe pozitia managerului acelui departament a fost adus un alt manager din alta tara, manager ce ocupa acum acceasi functie, insa pe alt COR).
Motivele economice nu pot fi invocate, intrucat compania a facut profit net record in 2017 in Romania!
Speta mea e urmatoarea: ocup functia de manager zonal, avand in subordine 7 echipe (cele mai mari ca numar, cele mai profitabile din lant si cu siguranta cele mai solicitante ca activitate). Saptamana trecuta mi s-a spus ca zona de care ma ocup este prea mica dpdv geografic (am 4 echipe in Bucuresti, 2 in Ploiesti si 1 in Pitesti) si ca mi se vor adauga 2 echipe din Constanta, echipe ce in acest moment sunt in subordinea altui manager zonal a carui activitate va fi redusa, ramanand insa in aceleasi drepturi salariale. Astazi am fost informata ca toate sarcinile departamentului desfiintat recent imi cad indiscutabil in grija, asta pe langa toate rapoartele noi care s-au adaugat la initiativa noului board.
Eu am refuzat sa preiau cele 2 locatii din Constanta (in special pentru ca mi s-a comunicat ca nu intra in discutie o marire de salariu proportionala cu volumul de munca adaugat, de fapt nu intra in discutie nicio marire de salariu anul acesta!), insa mi s-a spus ca nu e o negociere, ci o directiva pe care nu am posibilitatea sa o negociez sau sa o refuz!
Situatia in companie nu este roz dpdv legal (abordatacf. principiilor Codului Muncii) insa compania plateste binisor pentru piata din Romania si este in plina ascensiune, deci se bazeaza pe faptul ca oamenii vor munci aici in orice conditii sau vor pleca, fara niciun castig de cauza!
Exista ceva ce eu pot sa fac in cazul de fata? Mentionez ca ocup functia de manager zonal din 2014 (inainte ocupand timp de 6 ani functia de manager general de locatie), initial negociind pentru a avea in subordine 3 echipe, ulterior adaugandu-se gradual, pana am ajuns la 7 (fara alte negocieri de salariu sau semnarea unui act aditional sau a unei noi fise a postului in care sa fie mentionate locatiile noi). Cum as putea refuza, in mod legal si avand o oarecare acoperire, sa preiau 2 obiective noi, sa semnez o noua fisa a postului care aduce noi atributii (ale unui intreg departament), fara nicio compensatie materiala, atat timp cat mi s-a spus clar ca nu e vorba de o negociere?! Care sunt parghiile mele dpdv legal? Constituie noile directii un abuz?
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:30, 3 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Art. 40 C.mun
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;

....

Angajatorul nu poate modifica atributiile prevazute in fisa postului de o maniera in care acestea sa nu mai corespunda functiei in care este incadrat salariatul ci unei alte functii sau meserii de acelasi nivel de pregatire sau de un nivel de pregatire inferior ori superior.

1. In practica judiciară pot fi identificate diverse solutii cu privire la acest aspect :
„Dacă nu se modifică natura muncii prestate, schimbarea atribuţiilor postului prin modificarea fişei de post nu constituie o modificare a contractului individual de muncă. Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund în fapt unei funcţii, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii. În acest caz, este necesară încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă în condiţiile art. 41 alin. (1) şi (3) C. muncii ( C. Apel Bucureşti, secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 1709/R/2009)".

„Modificarea atribuţiilor din fişa postului nu are semnificaţia unei modificări a contractului individual de muncă potrivit art. 41 C. muncii (...), dacă nu s-a ajuns prin aceasta la un alt specific al funcţiei salariatului. Dacă încredinţarea unor sarcini suplimentare prin fişa de post nu constituie o modificare a felului muncii, cu atât mai mult, retragerea unei sarcini nu poate constitui o astfel de modificare." (Curtea de Apel Constanţa, secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 214/CM/2008)

"In principiu, nu constituie o modificare a contractului individual de muncă schimbarea atribuţiilor postului, dar numai dacă nu se modifică natura muncii.
Păstrarea denumirii funcţiei, însoţită de adăugarea unor atribuţii noi celor iniţial stabilite prin fişa postului, care au o altă natură şi corespund, în fapt, unei funcţii cu un alt specific, are semnificaţia modificării unui element esenţial al contractului individual de muncă, şi anume felul muncii.(C.A. Bucureşti, Secţia a Vll-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1709/R din 18 martie 2009, nepublicată).

2. Salariatii pot ataca in instanta decizia unilaterala de modificare a fisei postului.
Va multumesc pentr raspuns! Inteleg din cele de mai sus ca angajatorul poate sa imi adauge atributii suplimentare si chiar obiective noi (2 locatii suplimentare, in cazul meu), fara a avea nevoie de acceptul angajatului, atat timp cat felul si natura muncii raman neschimbate. Prin urmare anagajatorul poate face un abuz de putere, adaugand gradual sau dintr-o data sarcini cu care angajatul nu este de acord, daca acestea au aceeasi natura si nu modifica contractul individual de munca (in cazul meu, coordonarea, verificarea, raportarea si instruirea a 9 echipe, in loc de 7, fara niciun beneficiu suplimentar). Eu nu prea am arme in aceasta lupta, deci plec cu un handicap grav la drum, aparent conducerea avand dreptate prin "oferta" care nu suporta negociere si pe care, daca o voi refuza, voi fi inlaturata din post fara beneficii suplimentare (sau poate mi se va face comisie disciplinara pentru ca refuz sa imi onorez noile sarcini si atributii hotarate unilateral)?
Va multumesc pentru timp, rabdare si implicare! Chiar ajutati enorm si va suntem recunoscatori!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit practicii judiciare ,poate face asa ceva insa cred ca are o limita si adaugarea acelor sarcini in plus.(altfel spus, cat timp felul si natura muncii vor ramane neschimbate prin adaugarea altor sarcini?)
Ultima modificare: Joi, 3 Mai 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Asa ma gandeam si eu! Care poate fi consecinta refuzului de a semna noua fisa a postului, cu atributii suplimentare adaugate fara consultarea angajatului? Problema mea cea mai mare este legata acum de adaugarea unor noi obiective, adica suplimentarea sarcinilor si a responsabilitatilor fara a mi se lua in calcul dreptul la o negociere salariala in acest caz. Mi s-a dat termen pana pe 08.05 sa preiau cele 2 locatii de la colega mea, altfel "nu va fi bine" ... In aceste conditii de presiune exercitata in acest fel, care ma sfatuiti sa fie urmatorul pas pe care sa il fac?
Asteptarea mea poate aduce repercusiuni neplacute, in special ca sunt determinata sa nu accept aceasta suplimentare a muncii cu aproximativ 23%, in conditiile in care absolut in fiecare zi efectuez ore de munca suplimentare, neplatite sau pontate pentru ca programul de 8 ore nu imi ajunge pentru indeplinirea task-urilor actuale, fara a mai lua in calcul noi obiective...
Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca refuzati, probabil se va exercita presiuni asupra dvs sa va dati demisia ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anexa fisa postului angajatprivat angajatprivat Sunt angajata de 2 si 4luni in cadrul unei multinaționale avand functia de \"Functionar economic\",activiate pe care o desfasor in cadrul unui birou.De cateva ... (vezi toată discuția)
Modificare fisa postului user_65323 user_65323 Buna ziua, Se da urmatoarea speta. Avem un departament compus din 2 ramuri (fiecare cu specificul ei, numar egal de angajati). Una din ramuri urmeaza sa se ... (vezi toată discuția)
Fisa de post dianamolnar dianamolnar Am primit o noua Fisa de post actualizata care la finalul descrierii sarciniilor de serviciu are trecute urmatoarele puncte: 1) La solicitarea conducerii ... (vezi toată discuția)