Va rog daca puteti sa imi spuneti cat de legal este ca o zi de repaus saptamanal sa iti fie luata si sa ti se dea ca recuperare in cate o ora muncita mai putin timp de 7 zile. Contractul de munca prevede un program inegal,dar nu cred asta se refera la a fi luate zilele libere legale.Concret,la societatea la care lucrez se procedeaza astfel: ti se da o zi libera ,iar a doua vii la munca,dar nu o mai primesti libera intr-o alta zi,ci timp de 7 zile muncesti 7 ore in loc de 8. Astfel ajungem ca din 8-10 libere dintr-o luna sa avem parte de 7 sau 8. De asemeni va rog sa imi spuneti daca este normal sa ai 1-2 libere dupa 8-9zile de munca? Ti se dau 1-2 libere la inceputul unei saptamani si alte doua libere la sfarsitul urmatoarei saptamani,ajungand astfel sa muncesti
8,9 zile. Si un alt aspect cum se calculeaza sporul de weekend ,firma noastra dandu-ne un spor de 1%din salariul orar,ajungad la suma de 8 lei pe 51 de ore de weekend. Va multumesc.
1. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
2. Legislatia muncii nu prevede un cuantum minim sau maxim al sporului la salariu acordat pentru munca in zilele de repaus saptamanl , ci dispune ca acesta este stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Astfel, sporul poate fi stabilit in suma fixa sau in cota procentuala.
3. Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.