avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile de repaus saptamanal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile de repaus saptamanal

Va rog daca puteti sa imi spuneti cat de legal este ca o zi de repaus saptamanal sa iti fie luata si sa ti se dea ca recuperare in cate o ora muncita mai putin timp de 7 zile. Contractul de munca prevede un program inegal,dar nu cred asta se refera la a fi luate zilele libere legale.Concret,la societatea la care lucrez se procedeaza astfel: ti se da o zi libera ,iar a doua vii la munca,dar nu o mai primesti libera intr-o alta zi,ci timp de 7 zile muncesti 7 ore in loc de 8. Astfel ajungem ca din 8-10 libere dintr-o luna sa avem parte de 7 sau 8. De asemeni va rog sa imi spuneti daca este normal sa ai 1-2 libere dupa 8-9zile de munca? Ti se dau 1-2 libere la inceputul unei saptamani si alte doua libere la sfarsitul urmatoarei saptamani,ajungand astfel sa muncesti
8,9 zile. Si un alt aspect cum se calculeaza sporul de weekend ,firma noastra dandu-ne un spor de 1%din salariul orar,ajungad la suma de 8 lei pe 51 de ore de weekend. Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 3 Mai 2018
Adnan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:46, 4 Mai 2018
1. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

2. Legislatia muncii nu prevede un cuantum minim sau maxim al sporului la salariu acordat pentru munca in zilele de repaus saptamanl , ci dispune ca acesta este stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Astfel, sporul poate fi stabilit in suma fixa sau in cota procentuala.

3. Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repaus saptamanal Claudya1988 Claudya1988 Buna ziua. Lucrez la o farmacie si am si eu o nelamurire in ceea ce priveste programul nostru de lucru. Cand lucram in weekend noua ni se acorda inaintea ... (vezi toată discuția)
Ore lucrate in weekend Vladu12 Vladu12 Buna ziua, In ultimii 2 ani am lucrat de multe ori in weekend(lucram sambta 4ore duminica 4ore,si imi luam liber 8 ore(o zi de lucru) in cursul ... (vezi toată discuția)
Program de munca legal/ilegal HostyB HostyB Buna ziua, Sunt instructor de educatie la un liceu pentru copii cu deficiente. De cand m-am angajat mi s-a comunicat ca am dreptul la o singura zi libera pe ... (vezi toată discuția)