avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatiile de proprietari pot cumpara terenuri?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatiile de proprietari pot cumpara terenuri?

Buna dimineata!

Locuiesc intr-un ansamblu rezidential in afara Bucurestiului care conform proiectului initial ar fi trebuit sa fie format din 11 blocuri.
Din cauza crizei, dezvoltatorul a construit doar 6 si a vandut terenul unde ar fi trebuit construite celelalte 5 blocuri unui investitor. Acesta a construit doar un bloc din cele 5, iar acum vrea sa vanda la randul lui terenul ramas.
O parte dintre proprietarii din blocurile construite doresc ca Asociatia sa inainteze o oferta de cumparare a acelui teren sub pretextul ca
"iesirea din indiviziune si separarea terenului in cauza de incinta actuala, va diminua semnificativ spatiul "vital" al actualilor, respectiv viitorilor proprietari din blocurile .... Personal, avand in vedere situatia, cred ca ar fi in interesul nostru ca Asociatia de proprietari sa analizeze necesitatea si oportunitatea formularii unei oferte de cumparare."
Printre proprietari sunt si care nu doresc cumpararea acestui teren.
Doresc sa stiu daca exista vreun temei legal prin care Asociatia de proprietari poate achizitiona acest teren si cum trebuie sa procedeze proprietarii care nu doresc.

Multumesc pentru raspuns!
Ultima modificare: Vineri, 4 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adriana I , utilizator 08:24, 8 Mai 2018
Asociatia de proprietari prin definitie este persoana juridica nonprofit care administreaza si gestioneaza partea comuna din imobilul de locuit in comun
Asociatia de proprietari nu are temei legal sa se implice in achizitionare teren
Bună dimineața,

aveți mai jos câteva comentarii ale proprietarilor legate de cumpararea acestui teren:

"In forma sa actuala Statutul Asociatiei permite efectuarea investitiilor de catre Asociatia de proprietari numai daca acestea au fost aprobate prin votul TUTUROR proprietarilor. Deci nu se pune problema ca investitia sa fie efectuata fara voia vreunuia dintre noi. Ca sa se poata achizitiona terenul scos la vanzare, ar trebui modificat intai Statutul, in sensul introducerii in continutul sau a unei prevederi care sa permita efectuarea investitiei chiar si in conditiile in care unii proprietari nu vor contribui la achizitie(nu vor avea drept de proprietate asupra bunului nou intrat in proprietatea Asociatiei),dar vor putea sa-l foloseasca in aceleasi conditii ca si cei care au contribuit financiar la cumpararea lui. E clar ca numarul celor care vor fi de acord cu investitia(acord exprimat in scris) trebuie sa fie suficient de mare pentru a permite finantarea sustenabila(cel putin 2/3 din numarul proprietarilor)."

"Cumpara asociatia de proprietari, pe cod fiscal, da?
Terenul intra in patrimoniul exclusiv al acesteia, nu al unora dintre membrii ei.
Daca achizitia terenului nu este dorita de toti proprietarii, implicit de toti membrii asociatiei, cheltuielile ulterioare legate de aceasta achizitie vor trebui sa fie defalcate.
Cine nu este interesat sa cumpere, nu poate fi obligat sa plateasca pretul achizitiei, impozite, intretinere, paza, etc. Dupa cum nu ii poate fi blocat nici accesul copilului in zona, intrucat, tata este membru al asociatiei de proprietari s.a.m.d. Si nu vad bine situatia in care unul care a platit terenul acela, gaseste ocupat gratarul de catre unul care nu a platit…
Cel care plateste acum pentru achizitia terenului, dar, din motive imprevizibile acum, va vinde apartamentul, ce va face cu investitia aceea? Ca asociatia nu il poate despagubi si nici nu va putea revinde partea sa cumparatorului apartamentului sau .
Nu sunt suficient de bine informata legat de chestiunile ce tin de asociatiile de proprietari, dar sunt intrebari firesti, pe care le pun.
Cine stie sa ma lamureasca, il rog sa o faca."

"Cred ca astfel de spete sunt noi si nu exista o experienta in domeniu. Ar trebui analizate fiecare dintre aspecte in conformitate cu prevederile specifice din codul civil. In opinia mea terenul este proprietatea celor care il platesc, in cota parte indiviza(cf CF), si este dat in administrare Asociatiei, iar bineinteles ca toate cheltuielile de intretinere,paza, etc vor fi suportate de toti proprietarii, perntru ca toti il pot folosi..Dreptul de folosinta asupra terenului este garantat de administratorul terenului tuturor proprietarilor din Complex in baza mandatului primit de la proprietari."

Dacă nu doresc achiziția acestui teren, nu doresc nici să plătesc pentru întreținerea, paza lui, etc. Nu este bineînțeles că aceste cheltuieli vor fi suportate de toți proprietarii. Nu doresc să achiziționez și nici să folosesc acel teren.

"Terenul respectiv poate fi scutit de cheltuieli de intretinere, paza,etc prin hotararea adunarii generale, odata ce este dat in folosinta gratuita a Asociatiei."

"Daca terenul va fi proprietatea celor care il vor plati, atunci il vor cumpara acestia, in nume propriu, ori se asociaza sub o alta forma, in scopul achizitionarii terenului.
Daca ei vor dori sa dea spre folosinta terenul achizitionat, asociatiei de proprietari, s-ar putea sa nu vrea toti proprietarii membri ai asociatiei ca aceasta sa suporte cheltuielile de administrare. Sunt proprietari care nu mai locuiesc in complex, sunt proprietari in varsta, singuri, care nici nu ajung in zona aceea, pentru care, fara a fi acuzati de rea credinta, nu se justifica aceasta cheltuiala. Nu va mai fi vorba de o coproprietate fortata, asadar nu li se va putea impune aceasta cheltuiala."

"De ce nu poate Asociatia sa-i reprezinte daca prevedem in Statut asta. Toti proprietarii din Complex, beneficiaza sub o forma sau alta(activ ori pasiv) de mentinerea actualului nivel de confort din incinta. Simplu fapt ca nu vor avea permanent sub fereastra ghenele de gunoi, harmalaia copiilor ori gratarele pe care o parte dintre vecini le vor folosi in continuare, poate reprezinta un avantaj pentru acestia. In final toate aceste aspecte se pot reglementa prin hotarare inainte de a modifica statutul. Nici pentru inchirierea statiei de epurare nu au votat toti proprietarii, dar toti platesc. Pentru cei care nu locuiesc vor plati chiriasii care locuiesc."

Proprietarii care nu doresc achiziționarea acestui teren și nici folosirea lui, pot și obligați de către cei care îl achiziționează sau de către Asociație la plata cheltuielilor pentru întreținerea și paza lui, sau orice alte cheltuieli legate de acest teren?

Mulțumesc pentru răspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. locuiesc la bloc si de curand ne am trezit ca spațiul ... Helena33 Helena33 Buna ziua. Locuiesc la bloc si de curand ne am trezit, ca spațiul parcarii din fata blocului a devenit proprietate privata in urma retrocedării bunului ... (vezi toată discuția)
Lege administrare complex rezidential LuRazvan LuRazvan Buna ziua, Locuiesc intr-un complex rezidential de doua blocuri cu doua asociatii de proprietari. Intrebarea mea este daca exista o lege pentru complex ... (vezi toată discuția)
Loc de parcare fara cota parte indiviza EUR/GBP EUR/GBP Buna ziua, Locuiesc intr-un complex rezidential construit in 2018. Complexul are o parcare subterana pe 2 nivele si una supraterana. Accesul la parcarea ... (vezi toată discuția)