avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Durata si demersul divortului in instanta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Durata si demersul divortului in instanta

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu niste clarificari. Pe scurt, eu si sotul traim separat de multa vreme, nu avem copii sau proprietati comune. Amandoi suntem de acord sa divortam dar din motive personale am decis ca el va depune cererea la tribunal iar eu voi preciza ca sunt de acord. Sotul a depus cererea pe 28 martie, am primit comunicarea pe 1 aprilie, am depus intampinarea pe 10 aprilie, sotul a primit din nou instiintare ca eu am depus intampinarea pe 20 aprilie. Pe 30 au expirat cele 10 zile in care sotul putea depune alte documente dar nu s-a anuntat niciun termen. Verific zilnic portalul dar dosarul nu este inca inregistrat. Imi puteti spune cum va decurge totul de acum? Cand ar trebui sa se seteze termenul? Daca se admite cererea in primul termen, primim pe loc hotararea? Putem opta amandoi atunci sa renuntam sa dreptul de apel si sa primim hotararea definitiva? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 10:06, 5 Mai 2018
Dosarul este inregistrat de la data depunerii actiunii de divort.
Numarul de dosar este acela in care ati primit comunicarea actiunii de divort.
Fixarea primului termen de judecata are loc in conditiile art.201 c.proc.civ
Cand se va fixa termenul de judecata ambele parti vor fi citate.
Art. 201
..................................
(3) În termen de 3 zile de la data depunerii răspunsului la întâmpinare, judecătorul fixează prin rezoluţie primul termen de judecată, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezoluţiei, dispunând citarea părţilor.

(4) În cazul în care pârâtul nu a depus întâmpinare în termenul prevăzut la alin. (1) sau, după caz, reclamantul nu a comunicat răspuns la întâmpinare în termenul prevăzut la alin. (2), la data expirării termenului corespunzător, judecătorul fixează prin rezoluţie primul termen de judecată, care va fi de cel mult 60 de zile de la data rezoluţiei, dispunând citarea părţilor.
....................................

Daca la primul termen solicitati desfacerea casatoriei prin acordul partilor si incheiati acord atat cu privire la divort cat si la nume, hotararea va fi definitiva de la data pronuntarii.
Termenul de redactare al hotararii este de cel mult 30 de zile de la pronuntare, insa acest termen poate fi depasit.
Art. 426
Redactarea şi semnarea hotărârii
..................................
(5) Hotărârea se va redacta şi se va semna în cel mult 30 de zile de la pronunţare. Opinia separată a judecătorului rămas în minoritate, precum şi, când este cazul, opinia concurentă se redactează şi se semnează în acelaşi termen.
...................................
Dupa comunicarea hotararii, hotararea trebuie legalizata la cerere de parti, procedura care mai dureaza in jur de 0 saptamana.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Mai 2018
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Era bine sa fi facut divorțul prin acord.
Eu consider că trebuia să mergeți amândoi la.data depunerii cererii de divorț.
Soțul nu a avut avocat?

După.cum ă procedat va dura mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am introdus, prin avocat, acțiune de divorț din culpa exclusivă a soției. se poate schimba în divorț de comun acord? TITUS2003U TITUS2003U Buna ziua, Daca am introdus actiune de divort din culpa exclusiva a sotiei, prin avocat, eu fiind in strainatate, putem schimba pe acord comun, fara sa mai ... (vezi toată discuția)
Traseu documente cerebel33 cerebel33 Buna ziua, dupa depunerea intampinarii (dosar civil),care este traseul acesteia? -se studiaza de comitetul de judecata si apoi este trimisa partii ... (vezi toată discuția)
Care este termenul in care se raspunde la intampinare? ramos57 ramos57 Buna ziua, Care este termenul legal de a raspunde la intampinare si care este baza legala. Cu stima, (vezi toată discuția)