avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cvorumul necesar adoptării hotărârii Asociaţiei de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cvorumul necesar adoptării hotărârii Asociaţiei de proprietari. Raportarea la numărul de proprietăţi sau la numărul de membri ai condominiului.

Buna ziua

La întrunirea cvorumului necesar adoptării unei hotărâri a asociaţiei de proprietari, raportarea trebuie făcută la numărul de proprietăţi potrivit art. 3 lit. f sau in functie de numărul proprietarilor apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din condominiu care sunt membri ai asociaţiei de proprietari, indiferent de numărul de „proprietăţi individuale” în sensul art. 3 lit. b) din acelaşi act normativ, deţinute de aceştia?
Cum interpretati Decizia ICCJ NR 18/2017?

Multumesc

Cel mai recent răspuns: petunie , utilizator 22:09, 9 Mai 2018
Decizia instantei este
Respinge, ca inadmisibilă, sesizarea formulată de Tribunalul București - Secția a V-a civilă în Dosarul nr. 37.978/299/2014, în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile cu privire la dezlegarea chestiunii de drept ce vizează interpretarea dispozițiilor art. 24 alin. (1) din Legea nr. 230/2007, respectiv dacă, pentru întrunirea cvorumului necesar adoptării unei hotărâri a asociației de proprietari, raportarea trebuie făcută la numărul de proprietăți sau la numărul de membri ai condominiului.



ICCJ a apreciat
L nr 230/2007 art. 24 alin. (1) din Legea nr. 230/2007 trebuie interpretat în sensul că cvorumul necesar pentru legala întrunire a adunării generale a asociației de proprietari se determină în funcție de numărul proprietarilor membri ai asociației, persoane fizice sau juridice care dețin un drept de proprietate asupra a cel puțin un apartament ori spațiu cu altă destinație decât aceea de locuință din condominiu.
Multumesc pentru raspuns. Intrucat nu am studii de specialitate juridice va rog sa dezvoltati un pic Decizia ICCJ. Un proprietar care are 3 proprietati intr-un condominiu are dreptul la un singur vot sau are dreptul la 3 voturi, cate un vot pentru fiecare proprietate?
Voteaza pentru 3 ap....deci 3 voturi.Toate ap sunt vizate de hotararile luate in Adunarea Generala...nu numai unul.
in opinia mea vorbim de trei voturi: cadastral sunt trei proprietati.
Fiecare proprietate are probleme diferite fata de asociatie.
In plus, la hotararile majore, acestea se iau proportional cu cota parte indiviza: deci un singur proprietar dar cu ponderea votului multiplicata cu marimea celor trei apartamente (se aduna cota parte indiviza la cele trei proprietati). Si tot acolo ajungem.
Dar cel mai bine, precizati toate astea instatutul propriu.
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2018
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform disp in vigoare fiecare proprietar are dreptul la cate 1 vot pentru proprietatea sa
Astfel daca un singur proprietar detine 10 proprietati intr-un imobil are dreptul la 10 voturi
Dar cel mai bine, precizati toate astea instatutul propriu.

Atat timp cat exista dispozitie expresa care prevede fara exceptie ,asociatia de proprietari nu are competenta sa dispuna hotarari contrare legii
L nr 230/2007
Articolul 25
(1) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2018
ynocentta, utilizator

Alte discuții în legătură

Intrebare privind numarul cadastral Almaris Almaris In Adunarea generala de constituire stiu ca se considera un vot de fiecare numar cadastral. Numarul cadastral este doar numarul in sine sau inclusiv denumirea ... (vezi toată discuția)
Vot in adunarea generala a asociatiei americanu28 americanu28 Buna ziua Va rog sa m-a ajutati cu o problema. Mai este in vigoare capitolul mai jos mentionat? Daca da, atunci pentru a vota alegerea presedintelui si a ... (vezi toată discuția)
Votul in cadrul asociatie de proprietari gadgetescu gadgetescu In primul rand imi cer scuze, in cazul in care s-a mai discutat pe forum despre aceasta problema, dar nu am reusit sa gasesc raspunsul la intrebarea mea. ... (vezi toată discuția)