avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza preaviz pentru perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza preaviz pentru perioada de proba

Buna ziua,

In prezent lucrez de aprope 3 ani pentru o firma romaneasca ce presteaza servicii externalizate pentru un client unic, o companie din SUA. Recent am cazut de acord sa preiau o functie noua pentru care vom semna un nou CIM. Una dintre conditiile convenite este sa existe o perioada de proba in care oricare dintre parti poate renunta la contract din orice motiv, dar acest lucru sa se faca doar cu preavizul legal de 20 de zile.
Va rog sa ma sfatuiti care este cel usor mod de a introduce aceasta clauza in contract.
Se face o adaugire la clauza privind perioada de proba, mentionadu-se explicit preavizul de 20 de zile in orice situatie? Se pot face astfel de completari, sau definitia in Codul Muncii este fixa deci trebuie renuntat cu totul la perioada de proba si introdusa o clauza speciala care sa indeplineasca conditiile de mai sus.

Va multumesc,
Sorin
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:19, 7 Mai 2018
Codul Muncii
art.31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
...

Astfel. in c.i.m. se va mentiona : durata perioadei de proba ....... zile.
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Din pct 3 trag concluzia ca nu se pot modifica conditiile perioadei de proba altele decat durata de timp.
Alin.3 se refera la incetarea c.i.m. pe durata perioadei de proba.

Alin.1 se refera la durata maxima a perioadei de proba acre se poate stabili in c.i.m. incheiat pe durata nedeterminata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lncetare cim in perioada de proba marapintilie marapintilie Buna ziua, Cum poate inceta un cim in perioada de proba, in conditii legale si care sunt art. din codul muncii cu care inceteaza cim-ul? Si daca inceteaza ... (vezi toată discuția)
Demisie edward71 edward71 Este adevarat ca se poate demisiona si fara sa semnezi demisia( am vorbit telefonic cu secretara si mi-a zis ca nu este obligatorie prezenta mea si ca se poate ... (vezi toată discuția)
Acasa.v acasa.v acasa.v buna ziua am o intrebare am un CIM pe perioada nedeterminata cu incadrare sofer masina mare tonaj la alte clauze sant specificate urmatoarele; perioada de ... (vezi toată discuția)