Buna Ziua,De aproape 2 ani de zile am incheiat un contract de intretinere cu bunica mea care are 2 fice si alti 3 nepoti,eu sunt nepoata ei din partea fiului ei decedat,contractul fiind inchiat la un notar public, va rog sa ma ajutati sa imi spuneti daca dupa decedarea bunici mele ficele ei si nepoti au vreun drept asupra bunului (Apartamentului) sa locuiasca cu forta in apartamentul dat de bunica mea prin contractul de intretinere pe numele meu.Am vreun motiv de ingrijorare ca dupa moartea bunicii mele sa vina cu forta sa locuiasca in apartament ??? Va multumesc
Contractul isi produce efectele , nu a intervenit sanctiunea rezolutiunii.
Instanta de judecata poate constata si pronunta sanctiunea rezolutiunii, numai daca exista o neexecutare culpabila a obligatiei contractuale de intretinere.
Cata vreme prestati intretinerea, conform clauzei contractuale, instanta de judecata , la cererea succesorilor, nu poate constata si pronunta sanctiunea rezolutiunii.
De asemenea, contractul nu poate fi prezumat a fi o donatie deghizata, cata vreme prestatia intretinerii este realizata.
Pastrati dovezile care atesta ca dumneavoastra asigurati subzistenta bunicii dumneavoastra .(chitante, facturi, orice inscrisuri care atesta indeplinirea obligatiei de intretinere).
Este de dorit in situatia data sa aveti si martori care sa atesta aceste aspecte, martori care sa nu aiba calitatea de rude,intrucat pot fi apreciate ca fiind subiective.
Ar mai fi de vazut in plus si art 1091 alin.4 Cod Civil care institute in favoarea rezervatarilor a unei prezumtii ca anumite contracte (inclusiv vanzarea cu intretinere) sunt de fapt donatii deghizate si prin urmare supuse reductiunii dupa decesul vanzatorului creditor al intretinerii.