avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... daune morale
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

daune morale

cum poti obtine daune morale daca esti victima unui abuz de drept procesual?
Potrivit art. 12, alin. (1) din NCPC, drepturile procesuale trebuie exercitate cu buna credinta, potrivit scopurilor in vederea caruia au fost recunoscute de lege si fara a se incalca drepturile procesuale ale altei parti.
În caz de abuz de drept procesual, instanța poate amenda partea sau i se poate solicita de către cealaltă parte daune morale.
In concreto, în funcție de situația de facto, partea pagubită prin efectul exercitarii abuzive a dreptului ori a indeplinirii cu rea-credintă a obligatiilor se poate prevala de următoarele modalitați pentru a se îndestula:
– fie solicita despagubiri pentru amanarea procesului, in conformitate cu dispozitiile art. 189 NCPC;
– in imprejurarea in care actul procedural abuziv nu se inscrie in nici una dintre ipotezele descrise de art. 187 si 188 NCPC, are deschisa calea unei actiuni in despagubiri potrivit dreptului comun, în acest caz fiind tinută să probeze existenta si intinderea prejudiciului.
Cu stimă!
va multumesc

ma gandeam la daune morale in ideea ca sunt hartuit fara temei in instante de catre un creditor caruia i-am satisfacut toate pretentiile. zice ca este creditor dar el nu mai are nimic de recuperat si despre mine ca sunt debitor cand stie ca am platit. totul prin banca cu proces civil cu executori, deci gata e lichidat debitul si el insista la alte instante vrea isolventa in calitatea lui de creditor. asta nu e hartuire? nu pot solicita daune morale? nu pot cere instantei sa fie aplicate amenzi judiciare faptuitorilor?
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2018
barandaniel, utilizator
Slabe sanse ,teoretic este posibil ,practic greu,tb dovedit un prejudiciu,cuantum etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatii la executare multiple karsten_yanker karsten_yanker Stimati forumisti, Ma confrunt cu o problema. Am adjudecat un apartament la licitatie de un an de zile. Pentru respectivul imobil, vechiul proprietar a ... (vezi toată discuția)
Ce despăgubiri sau daune poate solicita și obține debitorul ... Dănuț-Adrian Dănuț-Adrian Ce despăgubiri sau daune poate solicita și obține debitorul ( și care este natura lor) in cazul admiterii contestației la executarea silită? (vezi toată discuția)
Cerere nefondata - repercusiuni? Nafets Nafets Am un litigiu cu un subantreprenor al carui factura refuz sa o platesc din lipsa de situatii de lucrari. Avem un proces pe rol in cadrul judecatoriei dar mi-a ... (vezi toată discuția)