Potrivit art. 12, alin. (1) din NCPC, drepturile procesuale trebuie exercitate cu buna credinta, potrivit scopurilor in vederea caruia au fost recunoscute de lege si fara a se incalca drepturile procesuale ale altei parti.
În caz de abuz de drept procesual, instanța poate amenda partea sau i se poate solicita de către cealaltă parte daune morale.
In concreto, în funcție de situația de facto, partea pagubită prin efectul exercitarii abuzive a dreptului ori a indeplinirii cu rea-credintă a obligatiilor se poate prevala de următoarele modalitați pentru a se îndestula:
– fie solicita despagubiri pentru amanarea procesului, in conformitate cu dispozitiile art. 189 NCPC;
– in imprejurarea in care actul procedural abuziv nu se inscrie in nici una dintre ipotezele descrise de art. 187 si 188 NCPC, are deschisa calea unei actiuni in despagubiri potrivit dreptului comun, în acest caz fiind tinută să probeze existenta si intinderea prejudiciului.
Cu stimă!
ma gandeam la daune morale in ideea ca sunt hartuit fara temei in instante de catre un creditor caruia i-am satisfacut toate pretentiile. zice ca este creditor dar el nu mai are nimic de recuperat si despre mine ca sunt debitor cand stie ca am platit. totul prin banca cu proces civil cu executori, deci gata e lichidat debitul si el insista la alte instante vrea isolventa in calitatea lui de creditor. asta nu e hartuire? nu pot solicita daune morale? nu pot cere instantei sa fie aplicate amenzi judiciare faptuitorilor?