avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj pentru angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj pentru angajator

REVIN LA TEMA "SOMAJ PENTRU ANGAJATOR"

Sunt unic asociat la o firma cu activitate (A), avind un angajat, totodata sunt angajat al altei firme (B). In caz ca sunt disponibilizat de la firma (B) unde am contribuit tot timpul cit a functionat firma (A) al carei patron sunt am sau nu dreptul la somaj ?
Daca nu de ce am platit somajul ca angajat al firmei (B) , si daca exista o modalitate de-a obtine ajutor de somaj sau cel putin recuperarea contributiilor, actualizate la nivelul inflatiei

COMPLETARE

La AJOFM Cluj mi se spune ca nu am dreptul la somaj.
Precizari : firma A al carui asociat unic sint are activitate si are si venit, (venitul = cifra de afaceri al firmei) este mai mic decit cheltuielile, adica firma este in pierdere. Cum se interpreteaza prevederile pentru obtinerea somajului ?
Firma A are venituri dar asociatul unic nu are venituri. Eu cred ca persoana mea nu trebuie sa aiba venituri sau veniturile sa fie sub 500 ron/luna ca eu sa beneficiez de somaj. Ce legatura au veniturile firmei (incasarile firmei) care este peste 500 ron, cu venitul asociatului unic care este nul.

Astept raspuns in cel mai scurt timp, ceasul ticaie, si daca nu am dreptul la somaj ce solutii de contestare am. Multumesc !
Ultima modificare: Miercuri, 24 Februarie 2010
Frady, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:18, 19 Iunie 2010
Din cate stiu eu, ca si salariat al firmei B, puteti beneficia fara nici o problema de indemnizatie de somaj ...
Frady a scris:

Sunt unic asociat la o firma cu activitate (A), avind un angajat, totodata sunt angajat al altei firme (B). In caz ca sunt disponibilizat de la firma (B) unde am contribuit tot timpul cit a functionat firma (A) al carei patron sunt am sau nu dreptul la somaj ?
Daca nu de ce am platit somajul ca angajat al firmei (B) , si daca exista o modalitate de-a obtine ajutor de somaj sau cel putin recuperarea contributiilor, actualizate la nivelul inflatiei

Beneficiati de indemnizatie de somaj, conform lg.76/2002 actualizata, daca incetati activitatea conf.art.65.1. din Codul Muncii de la firma unde sunteti angajat si aveti 12 luni lucrate in ultimii doi ani .

Pentru aspectul celalalt, de asociat unic, puteti deasemeni opta sa va asigurati in sistemul de somaj, conf. lg.76/2002- Legea somajului:
Art. 20. - Se pot asigura in sistemul asigurarilor pentru somaj, in conditiile prezentei legi, urmatoarele persoane:
a) asociat unic, asociati;

Conditiile ce trebuiesc indeplinite sunt si nu se limiteaza la:

Indemnizatia de somaj

Art. 34. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;

Indemnizatia poate inceta in conditiile urmatoare si nu se limiteaza la:

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
a) la data incadrarii in munca, conform legii, pentru o perioada mai mare de 12 luni;
b) la data cand realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata;

Legea 76/2002
Art. 34. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.

Trebuie indeplinit si criteriul de la lit.b).
Corect, este specificat si in postarea mea.
Da, insa Normele la Lega 76/2002 definesc sintagma activitati autorizate potrivit legii:
Art. 15 (2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.
Daca legea nu spune nimic despre asociatii SRL, de ce am spune noi? :)

Alte discuții în legătură

Ajutor somaj anaioana anaioana Buna ziua Am o intrebare, momentan sunt in somaj,as vrea sa ma angajez cu jumate de norma, in aceste conditii pot sa mai pastrez ajutorul de somaj? Am ... (vezi toată discuția)
Somaj si venituri lunare < 500 lei pe firma ? ramiha ramiha Buna ziua, Legea spune ca: \"Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc [...] la 90 de zile de la data emiterii ... (vezi toată discuția)