avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Discuție în legătură cu propunerile de modificare ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Discuție în legătură cu propunerile de modificare a Codului de Procedură Penală

Modificările propuse la Art. 99 din Codul de Procedură Penală aduc o nuanță interpretativă la prezumția de nevinovăție. Dacă dreptul de a nu contribui la propria acuzare va fi înlocuit cu dreptul de a nu se autoîncrimina, prin aceasta s-ar putea înțelege că suspectul/inculpatul se autoîncriminează din start în cazul în care ar declara ceva. De altfel, cuvântul ”autoîncriminare” nici nu există în dex-ul limbii române, este asemeni cuvântului ”nevoluntar”.
Consider că pentru a fi în conformitate cu directiva europeană Art. 99/ alin. 2 din Codul de Procedură Penală ar trebui să fie formulat astfel:
(2) Suspectul sau inculpatul beneficiază de prezumția de nevinovăție, nefiind obligat să își dovedească nevinovăția respectiv are dreptul de a nu contribui la probarea acuzației și de a nu coopera în cadrul oricărei proceduri penale.
(2.1) Exercitarea dreptului de a nu contribui la probarea acuzației sau a dreptului de a nu coopera nu poate fi utilizată împotriva suspectului sau inculpatului într-o etapă ulterioară a procedurii penale și nu poate fi utilizată la coroborarea faptelor.
Ultima modificare: Marți, 8 Mai 2018
ContSters396991, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters396991 , utilizator 15:07, 8 Mai 2018
O altă variantă a alineatului 2 ar fi următoarea:
”Suspectul sau inculpatul beneficiază de prezumția de nevinovăție, nefiind obligat să își dovedească nevinovăția respectiv are dreptul de a nu contribui la aflarea adevărului cu privire la faptele şi împrejurările cauzei.”
Sarcina aflării adevărului cu privire la faptele și împrejurările cauzei revine organelor judiciare, o persoană nevinovată nu poate fi obligată să facă treaba lor.
Ultima modificare: Marți, 8 Mai 2018
ContSters396991, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Discuție în legătură cu propunerile de modificare a codului de procedură penală ContSters396991 ContSters396991 Sunt de părere că articolul 99 din CPP ar trebui să rămână în forma actuală, deoarece modificările propuse dau o nuanță interpretativă prezumției ... (vezi toată discuția)
Dacă suspectul/inculpatul are dreptul de a nu contribui la propria acuzare, poate fi silit să participe la expertiza psihiatrică? ContSters396991 ContSters396991 Codul de Procedură Penală, Art.184 [i]”(1) În cazul infracţiunilor comise de minorii cu vârsta între 14 şi 16 ani, în cazul uciderii sau ... (vezi toată discuția)
Se poate dispune expertizarea psihiatrică a unei persoane acuzate de tentativă terminată, dacă persoana nu a săvârșit tentativa? ContSters396991 ContSters396991 Tentativa fiind considerată infracțiune, într-o formă atipică. Cod Procedură Penală, Art. 184 [i]”(1) În cazul infracţiunilor comise de minorii ... (vezi toată discuția)