Buna ziua,
In 2008 decembrie 21 a decedat bunicul meu iar la 3 zile dupa, in 24 decembrie a decedat si tatal meu.
Cand s-a facut mostenirea dupa bunicul meu, apartamentul s-a impartit in 75% bunica diferenta de 25% in loc sa se imparta la cei 4 nepoti a fost impartit in asa fel incat si mama mea a primit o parte din apartament.
Oare s-a facut bine mostenirea? Adica trebuia sa primeasca si mama o parte din apartament sau numai cei 4 nepoti a bunicii? S-a putut face mostenire dupa taicameu care a decedat ca dupa sa se faca pentru copii si nevasta?
Nu cred ca ati inteles bine cotele rezultate in urma dezbaterii celor doua mosteniri. Cel mai probabil, bunurile ramase dupa bunic (1/2 din apartament - 1/2 apartine buncii, daca bunul a fost dobandit in timpul casatoriei) au fost mostenite in cota de 1/4 de bunica si 3/4 de copiii defunctului ( tatal dvs, daca este singurul copil). Apoi, in urma dezbaterii succesiunii dupa tatal, s-au aplicat aceleasi cote - adica din cota tatalui, 1/4 a mostenit sotia acestuia iar restul de 3/4 a fost impartit intre copii.
Buna ziua,
De pe urma bunicului au ramas mostenitori:
- bunica cu 5/8
- 3/8 care se imparteau TUTUROR copiilor bunicului deci si tatalui ulterior decedat.
La dezbaterea succesiunii de pe urma tatalui,
- mama 1/4 din acea parte ce i-a revenit tatalui de pe urma bunicului
- copiii tatalui decedat impart in parti egale ci 3/4 dia avea cota.
Ba da, dar succesiunile se dezbat in ordinea deceselor. Dupa bunic se dezbate succesiunea si mostenitori sunt bunica si copiii bunicului care se aflau in viata la data decesului, deci inclusiv tatal care mosteneste o cota. Apoi se dezbate mostenirea dupa tata, pe care il mostenesc copiii sai, nepotii bunicului.