avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurare imobil
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurare imobil

Proprietarul incheie o asigurare pentru imobilul in care se afla si un chirias. Daca daunele sunt produse de chirias, (din greseala da foc la cladire, de exemplu,) cum se procedeaza ? Firma de asigurare despagubeste proprietarul si recupereaza paguba de la chirias ? Sau ar trebui obligat si chiriasul sa incheie o polita de asigurare ? Mentionez, ca e vorba de persoane juridice si chiriasul ocupa doar o parte din imobil.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 01:45, 31 Octombrie 2009
Asigurarea se face pentru o"limita maxima de acoperire" pe care o stabiliti dvs., prin aprecierea costurilor unor eventuale pagube posibil a fi provocate de chirias, putand fi impartita si pe limite maxime pentru un eveniment, daca se doreste acoperirea a doua sau mai multe evenimente in intervalul valabilitatii politei(12 luni)
Ex.: limita max.ev.=1000; nr.evenimente/an=3;Lim.max anuala=3000
Deasemenea, limita /eveniment poate fi impartita pe sublimite pentru daune materiale si accidente persoane.
Toate aceste detalii le primiti de la asigurator,unde aflati si care este marimea primei anuale.
Sumele aferente asigurarii se stabilesc de catre inspectorii asiguratori,in functie de aprecierea valorilor bunurilor asigurate .
Asigurarea in sine reprezinta o cota parte ,dar nu acopera valoarea integrala a bunurilor asigurate.
De ex in cazul asigurarii unei mobile vechi din lemn esenta nobila, valoarea mobilei creste proportional cu vechimea;asigurarea reprezinta o cota infima din valoarea reala a mobileio care in caz de calamitatea,inundatie,incendiu,seism ,acopra partial valoarea
Ultima modificare: Vineri, 30 Octombrie 2009
ynocentta, utilizator
Nu vreau sa fiu inocent dar propunerea mea (acceptata de fapt) a fost asigurarea de raspundere civila legala particularizata chirias fata de proprietar, si nu o asigurare de bunuri, care nu poate acoperi nici prin clauze un astfel de risc.
La asigurarea de bunuri, evaluarea celor comune (cladiri,mobilier,instalatii,inventar gospodaresc) valorile asigurate se stabilesc functie de pretul de nou sau pretul pietii, propuse de asigurator si acceptate de asigurat(sau invers).Bunurile deosebite(colectii,opere de arta, mobila stil,valori deosebite,etc.) se asigura la valoarea de expertiza, pe baza documentelor/certificatelor detinute de asigurat.In niciun caz nu se acopera numai partial valoarea unui bun(daca nu se prevad fransize), intrucat in caz de dauna, se constata o "subasigurare"(numai in cazul in care asiguratul a declarat o valoare cu mult mai mica decat cea reala) .
Raspunderea civila, se face la sume solicitate de asigurat si nu are legatura cu valoarea vreunui bun.
Ex:un chirias locuieste intr-un imobil de 50000E,produce o explozie prin utilizarea neglijenta a instalatiei de GN,si prin daramarea cladirii, distruge si autoturismul proprietarului parcat in garajul subteran, in valoare de 40000E.aca limita maxima a raspunderii a fost de 50000E, plateste din buzunar diferenta, daca limita a fost de 90000, dauna este acoperita integral.
Luand exemplul de mai sus, daca proprietarul are asigurare pe imobil cu valoarea asigurata de 50000E si are masina asigurata la valoarea de 40000E, iar paguba e produsa de chirias, asiguratorul trebuie sau nu sa plateasca dauna? Nu ar fi normal ca proprietarul sa fie despagubit ?
La modul general,in cazul cand sunt asigurate de catre proprietar, sigur ca sunt despagubite iar asiguratorul se indreapta cu regres catre vinovat, care este obligat sa suporte paguba (daca se dovedeste culpa).Aici apar probleme specifice privind atat modul de producere/catalogare al evenimentului cat si excluderile practicate de asigurator.
Ex. -unii asiguratori exclud din acoperire, evenimentele produse din culpa(neglijenta grava) asiguratului,persoanelor de care raspunde legal/prepusilor si celor cu care se afla sub contract (comercial/de munca).
In majoritatea cazurilor aceasta culpa este stabilita in urma unui proces, care poate fi motiv de amanare a dovedirii modului in care s-a produs evenimentul, existenta sau nu a intentiei, etc.(este in sarcina asiguratului sa faca aceste dovezi)
Prin existenta unei polite de raspundere civila, si culpa este recunoscuta imediat (fiind acoperita ) si durata stabilirii si platii daunelor este scurtata la minim.In plus, proprietarul este ferit de evenimentele datorate activitatii chiriasului, evenimente care nu s-ar fi produs daca spatiul nu ar fi fost inchiriat.
De mentionat ca la stabilirea gradului de risc, asiguratorul ia in calcul activitatea desfasurata de chirias, care poate fi foarte diferita de cea a proprietarului.
Sa nu uitam, toate acestea se refera la propietar si chirias persoane juridice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare, acoperire daune incendiu provocat de angajat elena2424 elena2424 Buna seara! Daca un angajat al unui imobil asigurat, lasa o lumanare aprinsa si izbucneste un incendiu, asigurarea va acoperi prejudiciul? Va multumesc (vezi toată discuția)
Asigurare pentru o camera inchiriata unei firme jean59 jean59 Detin un spatiu proprietate personala si o parte ( o camera ) am inchiriat-o unei societati comerciale care desfasoara o activitate de comert .Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
In urma unui accident sunt nevoit sa platesc si bunurile din masina? popclaudia19 popclaudia19 tatal meu a facut un accident . sia dat asigurarea celuilalt sasi repare masina ,acesta avea pasageri luati de la ocazie.unul din ei a avut un laptop si sa ... (vezi toată discuția)