Buna ziua. Am si eu o intrebare ,am cumparat un teren(315mp)înainte de a ne apuca de actele pt autorizație demolare construcție,etc a ma trebuit măsurat încă o data,din noile măsurători,reiese decat 279mp.vecinul a construit un garaj pe terenul nostru.noi avem acte pe 315pm,ce e de făcut?mentionez ca topometristul care a măsurat acum a măsurat si cand vechiul proprietar(cel de la care am cumparat a cumparat la rândul lui)deci actele sunt pe 315mp.multumesc
Buna seara!
Se introduce actiune la judecatoria din localitatea unde se afla terenul. Actiunea sa aiba ca obiect granituire si revendicare. In subsidiar solicitati si demolarea garajului, prin obligatia de a face.
Pentru revendicare teren este necesar ca diferenta de suprafata de 315 - 279mp = 36 mp sa figureze in titlul de proprietate si cartea funciara ale dvs, dar sa nu figureze in titlul de proprietate si in cartea funciara (la rubrica "in acte") ale detinatorului fara acte, adica ale vecinului. In cartea lui funciara ar trebui sa figureze o suprafata in acte mai mica decat suprafata din masuratori.
Iar planurile cadastrale privind suprafata dvs. din acte trebuie sa se suprapuna cu suprafata vecinului din masuratori, la fata locului (nu cea din acte la el) PENTRU PORTIUNEA DE TEREN REVENDICATA DE 36 MP.
Daca toate acestea se dovedesc, atunci Instanta, in baza legii va admite actiunea de granituire si revendicare.
Incercati sa obtineti de la OCPI cadastru informatii despre imobilul vecin, daca are carte funciara si daca coincid suprafetele masurata cu cea din acte.
Taxa de timbru pentru granituire este fixa. In schimb, taxa de timbru se calculeaza la valoarea pe care o apreciaza reclamantul asupra terenului revendicat de 36 mp. Puteti da o valoare modica, daca instanta nu o va accepta va trebui sa dovedeasca instanta cu acte ca valoreaza alta suma. Pe cand, reclamantul este obligat doar sa dea o valoare dupa aprecierea sa, nu sa dovedeasca cu acte, nu sa faca evaluarea. Chiar daca instanta va insista ca reclamantul sa dea o valoare mai mare, instanta nu poate lua masuri impotriva lui, doar poate sa vina cu acte justificative prin care sa calculeze taxa de timbru. Taxa de timbru impusa de instanta trebuie achitata sau se face cerere de reexaminareetc. Sunt mai multe aspecte de discutat aici, dar nu asta ati intrebat si nu mai dezvolt aceasta etapa.
Granituire
kamilla2010
In acest an am achzitionat un teren in suprafata de 1200 mp, la acel moment nu am masurat terenul. Ulterior la o masurare exacta am aflat ca 200 de mp erau ... (vezi toată discuția)