Am întocmit un testament la notariat prin care,deși am doi copii(41 și 39 ani)las toate bunurile imobile și mobile actuale soții;bunuri pe care le-am dobândit împreună,în cei 26 ani de căsătorie. În situația dată,copii mai au vreun drept atâta timp cât trăiește actuala soție? Dacă DA ce trebuie făcut? Cu mulțumiri!
romascanu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Copiii sunt moștenitori rezervatari și au dreptul la rezerva succesorală.
Rezerva este de jumătate din cota succesorală ce li s-ar fi cuvenit ca moștenitori legali dacă nu ar fi existat testamentul.
Concret:
Dacă nu ați fi lasat testament, atunci soția ar fi moștenit 1/4 din averea dvs. Iar restul de 3/4 l-ar fi moștenit copiii dvs. (3/8 fiecare)
Cum dvs. ați lasat soției TOT, atunci copiii pot cerere reducțiunea liberalității (testamentului) care le încalcă rezerva. Caz în care, zisul tot devine: tot minus 3/8 (rezerva copiilor împreună).
Ce ar fi de făcut? Să gândiți câteva posibile soluții împreună cu un avocat. Consultanța de astăzi este mult mai ieftină decât procesul pe care vă pregătiți să-l lăsați moștenire soției dvs. (procesul acesta fiind un fel de „bonus” pe lângă zisul tot, care nu prea are șanse să rămână tot).
,,Uzufructul viager” poate avea vreun efect ,,pro”? Ținând cont și de faptul că ambii copii refuză chiar și a dialoga cu mine,darmite în a mă recunoaște ca și tată? Și nu cer decât,atâta timp cât soția trăiește să nu poată fi evacuată din casă. ,,Post...”pe cine mai interesează?
Testament
ionutyahoocoom
buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)