Buna. Lucrez la o intreprindere privata. Acolo am un salariu fix + parte variabila. Pt ca acesta parte variabila sa fie legal atribuita, mi s-a propus incheierea unei conventii civile, de prestare servicii cu o alta firma ce nu are un domeniu de activitate. Acestia mi-au propus sa-mi plateasca mie impozitul, iar eu sa il declar la stat. Doresc sa stiu cat de legal e, si daca e moral sa se incheie aceasta conventie cu un angajat.
atata timp cat nu exista reglementari contrarii, este in regula.Si in cazul dv. puteti incheia conventii si contracte cu cine doriti si cand doriti.Singura mentiune ar fi sa aveti mare grija sa nu "iesiti cu minus"...;)
Se pot incheia si conventii civile, nu este ilegal (daca nu acopera de fapt o relatie de munca, desi cred ca acest aspect nu e chiar usor de dovedit)
Partea cu propunerea ca va plateste firma Y doar impozitul este ciudata. De fapt incheiati cu Y o conventie civila in urma careia dvs tb sa primiti de la Y plata serviciilor si Y sa va plateasac odata cu acest venit si impozitul aferent de 10 %, urmand ca diferenta de 6% sa o platitisingur la sfarsitul anului la finante.
Interesati-va totusi daca aceasta firma Y este "serioasa"
Ce siguranta aveti la o astfel de manevra?
Se uziteaza astfel de contracte de prestari servicii unde, angajatorul achita si declarat impozit integral de 16%,urmand ca dvs. la sfarsitul anului sa luati o adeverinta de la angajator si sa declarati acest venit la Administratia Financiara pana pe data de 15 mai anul curent pentru anul expitrat.
Mare atentie la clauzele din contract si la faptul ca ei au obligatia sa plateasca 16% impozit, trebuie trecut explicit.
Conventii civile
consela
As dori sa stiu daca o firma incheie conventii civile cu persoane fizice in vederea prestarii de servicii(plantare puieti pomi) ce documente trebuiesc ... (vezi toată discuția)
Venit suplimentar
gab.
va salut! imi puteti spune daca un contract de prestari servicii trebuie obligatoriu inregistrat la finante? trebuie sa solicit eliberarea unei decizii de ... (vezi toată discuția)