avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1126 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vânzare către terț a cotei părți din teren in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vânzare către terț a cotei părți din teren in indiviziune cu promisiune bilaterală de vânzare, fără consultarea celorlalți coproprietari

Soțul meu deține împreună cu unchiul și mătușa sa un teren in indiviziune. Acum 2 ani, mătușa a făcut la notar o promisiune de vânzare către o altă persoană, in care spunea că promite să vândă partea ei din teren și că va face demersurile pe lângă ceilalți coproprietari să împartă terenul prin partaj, iar dacă nu va reuși să îi convingă atunci va încheia contractul de vânzare-cumpărare cu persoana respectivă pe cota parte indiviză de 4/12 din teren.
Problema este că am fost anunțați de mătușă cu privire la acest act de abia acum când cumpărătoarea i-a intentat proces pentru a obține o hotărâre care să țină loc de act autentic, iar mâine, 11.05.2018 au deja a treia înfățișare. A doua problemă este că a vândut 4400 mp teren intravilan cu 1800 Ron, adică a fost păcălită, că să mă exprim elegant. Acesti bani nu sunt de ajuns nici pentru a face partajul la notar. De ce nu ne-a spus până acum nu am înțeles, chiar dacă nu eram in cele mai bune relații am fi încercat să o ajutăm. Promitenta-cumpărătoare cunoștea și ea pe ceilalți coproprietari, dar nu ne-a contactat niciodată măcar să facă vreo ofertă de cumpărare. Notarul a procedat corect? Ceilalți coproprietari nu trebuiau anunțați? Puteam să cumpărăm noi partea ei, nu mai există dreptul de preempțiune?
Ce mai putem face in aceste condiții, dacă mâine se dă în pronunțare?
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 16:10, 10 Mai 2018
Buna ziua,
Exista dreptul de preemtiune.
Trebuia sa va anunte cooproprietarul vanzator.
Ar fi indicat sa contactati cat mai urgent un avocat care sa vada actele si sa va sfatuiasca ce sa faceti.
Poate ar fi indicat sa formulati o cerere de interventie in dosar... si sa o depuneti la termen.
Depinde despre ce fel de teren vorbim. Daca este un teren agricol situat in extravilan, da, coproprietarii au un drept de preemtiune. Notarul a procedat corect. Nu exista obligatia de a informa coproprietarii despre incheierea unei promisiuni bilaterale de vanzare. Exista o procedura, prevazuta de legea 17/2014, care se incheie anterior incheierii vanzarii si care presupune faptul ca vanzatorul trebuie sa depuna la Primarie o oferta de vanzare. Oferta de vanzare sta depusa la primarie 30 de zile, termen in care, daca nu optati in scris sa cumparati terenul, acesta este declarat liber la vanzare si poate fi vanduit oricui.
Daca terenul nu este agricol si nu este situat in extravilan nu vorbim nici macar de obligatia de mai sus
Terenul este intravilan arabil și este în indiviziune cu alți 2 proprietari. Cel de al treilea a făcut o promisiune de vânzare, care nu era înscrisă în cartea funciară. Nu am dezmembrat terenul din cauza faptului că nu aveam bani pentru toate demersurile, PUZ sau pur și altele, și în plus sunt și niște stâlpi de curent pe el. Vă dați seama că cei care au cumpărat cu tertipul asta o sa vrea acum să facă ce vor acolo.
Daca este in intravilan, terenul nu face obiectul legii 17/2014, nu aveti drept de preemptiune iar coproprieatul este liber sa vanda cui doreste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imputernicire la notar ContSters359110 ContSters359110 verisoara mea spune ca are de la unchiul meu( tatal ei inca in viata) imputernicire de la notar , cum ca, poate sa vanda un teren parte a unchiului meu. ... (vezi toată discuția)
Cumparare terenuri in extravilan + intravilan/casa vlad-rusu vlad-rusu Buna ziua, Am citit cateva dintre postarile care sunt pe acelasi subiect si am gasit cateva informatii complete si foarte folositoare. Totusi mai am cateva ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren extravilan divka divka doresc sa cumpar un teren extravilan intr-o comuna,m-am inteles cu proprietarul,si as dori sa stiu ce pasi legali sunt de urmat.Am auzit de ceva drept de ... (vezi toată discuția)