avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Care este diferența dintre PFA și ÎI?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Care este diferența dintre PFA și ÎI?

Până acum m-am lămurit că nu vreau să îmi deschid nici SRL și nici IF. Asta îmi lasă de ales între PFA și II dar nu reușesc să îmi dau seama care este diferența concretă dintre ele. Până acum am aflat că:

- Nu au personalitate juridică
- Denumirea constă în numele complet sau numele și inițiala prenumelui deținătorului
- Nu este nevoie de capital social sau act constitutiv (spre deosebire de SRL)
- Nu este nevoie de expert contabil pentru încheierea bilanțului (spre deosebire de SRL)
- Banii pot fi "scoși" din firmă oricând și fără justificare (spre deosebire de SRL)
- Răspunderea pentru eventualele datorii revine deținătorului, neavând personalitate juridică
- Este nevoie de diplomă pentru demonstrarea abilităților e desfășurare a activității
- Pașii pentru înființare sunt aceiași - eu nu am găsit nici o diferență

Concret, care e diferența atunci? Prin concret înțeleg două lucruri care mă afectează de departe cel mai puternic:
1. procedura și condițiile de înființare
2. fiscalitatea.

Despre PFA am reușit să aflu cam care sunt impozitele și contribuțiile pe 2018. Pe scurt (vă rog sa mă corectați dacă greșesc):

- Impozit pe venitul net: 10%
- CAS: 25%
- CASS: 10%
- Ultimele doua se plătesc doar la un nivel al venitului brut de peste 22.800 lei.

Întrebarea e: sunt valabile cele de mai sus și pentru ÎI? Sunt pe cale să îmi deschid PFA, am formularele în față, dar am zis să întreb totuși ce e cu acest misterios ÎI.

Alte discuții în legătură

Activitati de consultanta in management si afaceri (cod caen 7022) Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua! Va rog sa-nmi dati si mie un sfat: Pentru a desfasura activitati de consultanta in management si afaceri ce sa-mi infiintez (forma juridica), ... (vezi toată discuția)
Pfa si administrator srl tanguera tanguera Buna ziua Am un SRL la care sunt administrator si asociat cu 95%. Al doilea asociat detine 5 %. As dori sa desfasor niste activitati ale caror coduri ... (vezi toată discuția)
Înființare firmă Dana.t Dana.t Bună seara,apelez din nou la dumneavoastră pentru a mă indruma. Doresc să înființez o firmă de transport marfă intern și internațional și aș dori ... (vezi toată discuția)