avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se poate dezmoșteni copilul din prima ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se poate dezmoșteni copilul din prima căsătorie? Rezolvă o convenție matrimonială această problemă?

Buna seara . Am un coleg care are urmatoarea problema
Este casatorit legitim cu o doamna , iar inainte de aceasta a fost casatorit si in urma partajului a ramas cu casa in care locuieste cu actuala sotie.
Din prima casatorie are un baiat si faptul ca nu vorbesc amandoi, el nu doreste sa-i lase copilului lui casa dupa decesul sau . Sa hotarat ca aceasta casa sa o lase actualei sotii , dar ca sa nu aibe probleme nici cu baiatul lui, nici cu copiii actualei sotii si el sa fie stapan pana moare , iar dupa moartea lui , toata casa cu bunuri cu tot sa-i ramana actualei sotii au fost la un notar.
Acolo li sa spus ca nu este nevoie sa divorteze, iar cel mai bun act pe care ar putea sa-l incheie , ar fi
Conventie matrimoniala de separare de bunuri cu pastrarea dreptului de abitatie viagera pentru sotul care da casa acutalei sotii.
Intrebarile sunt
1. Daca odata incheiat acest act in aceasta forma , copilul lui va mai avea dreptul sa revendice casa dupa decesul tatalui?
2, Daca odata incheiat acest act poate vreo persoana( actuala sotie sau copii ei) sa-l dea afara din casa cat traieste , sau dupa decesul sotiei daca aceasta decedeaza inaintea sotului?
3.Daca amandoi vor ramane casatoriti , dar casa e trecuta pe numele sotiei comform acestui act , ce drepturi mai are sotul in acea casa si daca are dreptul acesta sa foloseasca intreaga proprietate sau numai anumite camere?
4.Daca sotul trece proprietatea pe numele sotiei in forma de mai sus , atunci sotia devine direct proprietara , dar sotul poate fi coproprietar sau nu?
5. Odara trecuta proprietatea pe numele sotiei actuale , sotul ne mai fiind proprietar , mai are obligatia sa suporte cheltuielile casei daca nu va mai avea nici un act pe numele lui?
6.Ce inseamna conventie matrimoniala de separare de bunuri, fiindca unele bunuri erau in casa cand sa recasatorit cu actuala sotie,iar restul le-au facut impreuna?
7. Daca decedeaza sotia , sotul tinand cont ca nu mai are casa pe numele lui si vrea sa se recasatoreasca , poate sa aduca o alta femeie in casa , daca atat timp cat traieste el poate sa foloseasca casa ?
8.Daca cumva sotia actuala dupa ce trece casa pe numele ei ca unica proprietara , poate vinde oricand aceasta casa fara aprobarea sotului care are dreptul sa locuiasca in acea casa si daca dupa moartea sotiei , copii acesteia pot vinde casa tinand seama ca acolo este sotul mamei lor?
Fata de cele prezentate mai sus v-as ruga sa-mi spuneti daca aceasta ,, Conventie matrimoniala de separare de bunuri cu dreptul de abitatie viagera pentru sot,, este buna asa sau exista si alte oportunitati ca sotul sa treaca casa pe numele actualei sotii , fara ca copilul sau sa poata veni la mostenire dupa decesul sau si acesta cat traieste sa nu poata sa fie scos afara din casa si sa aiba posibilitatea sa o foloseasca atat timp cat traieste , chiar si dupa decesul sotiei , fara ca si copiii actualei sotii sa nu-l poata scoate afara din casa ?
Astept un raspuns cat mai concret si va rog sa-mi spuneti legea care prevede acest act ce ar urma sa-l faca.
Va multumesc !
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: dodorel62 , utilizator 19:30, 15 Mai 2018
Convenția matrimonială nu este translativa de proprietate. Ea doar stabilește soarta bunurilor dobândite în timpul căsătoriei. Convenția produce efecte doar pentru viitor, ceea ce înseamnă că tot ce va dobândi fiecare sot in nume personal (după semnarea acestei convenții) va fi bun propriu.
Este doar un act premergător unui alt act. Răspunsurile la toate intrebarile dvs depind de felul actului care se va încheia după.. .vânzare, donație, întreținere etc.
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
1. Nu, daca actul prin care se transmite nuda proprietate asupra casei catre sotie nu este unul cu titlu gratuit (donatie) ci unul cu titlu oneros (vanzare).
2.Nu, si nu. Abitatia viagera presupune faptul ca el are dreptul sa locuiasca in casa cat timp traieste.
3. Are dreptul sa locuiasca in casa, in intreaga casa, impreuna cu sotia si copiii sai. (de notat faptul ca sotia nu are dreptul de a locui in casa decat cu acordul sotului)
4. Nu. Sotia este nud-proprietar. Ea este proprietar dar pe timpul vietii sotului ea nu are dreptul de a locui in casa, acest drept de folosinta apartinant sotului. Sotul nu este coproprietar, in sensul ca el nu detine in proprietate o cota parte din dreptul de proprietate in ansamblul sau, el este in schimb titular exclusiv al dreptului de folosinta.
5. Avand in vedere ca el se foloseste in fapt de casa, depine ce intelegeti prin cheltuielile casei. In principiu este tinut de unele cheltuieli, da. (de exemplu cheltuielile de intretinere)
6. Conventia matrimoniala prin care sotii adopta regimul separatiunii de bunuri presupune faptul ca desi casatoriti, sotii sunt independenti din punct de vedere patrimoniale, fiecare are patrimoniul sau. Asta permite sotului sa ii transmite sotiei proprietatea. Altfel, in regimul comunitatii legale de bunuri, chiar daca ar fi transmis proprietatea sotiei, ar fi devenit si el proprietar impreuna cu sotia, pe ceea ce primea sotia.
7. Da, are dreptul de a locui in casa, pe toata durata vietii sale, impreuna cu sotia (oricare ar fi ea) si copiii sai.
8. Sotia si eventualii ei succesori pot vinde numai ceea ce au, adica nuda proprietate, adica proprietatea lipsita de atributul folosintei. Chiar daca se instraineaza casa, cumparatorul este tintut sa respecte sarcina care greveaza imobilul, respectiv dreptul de abitatie viagera al sotului.

Varianta este potrivita avand in vedere efectele scontate. Inconvenientul major este ca, in cazul aparitiei unor neintelegeri, sotul nu va putea dispune de dreptul sau, acesta fiind un drept personal care nu poate fi cedat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se poate dezmostenii nici un copil - este mostenitor rezervatar - adica are o cota de mostenire garantata. Cat timp traim putem face ce vrem cu proprietatile noastre, inclusiv sa le vindem si donam. Dupa moarte insa, daca o tranzactie e suspecta ca nereala sau fictiva sau seamana a incercare de fraerire a mostenitorilor si incalca rezerva succesorala, copilul poate intenta proces si cere partea care i se cuvine. (adica daca ii donati la sotie sau ii vindeti). Ii puteti insa lasa prin testament sotiei dreptul de a locui in imobil pe timpul vietii. Puteti sa faceti contract cu cineva care sa va intretina in schimbul mostenirii.
Inconvenientul major este ca, in cazul aparitiei unor neintelegeri, sotul nu va putea dispune de dreptul sau, acesta fiind un drept personal care nu poate fi cedat. Va rog sa fiti mai concret ca eu am inteles ca daca sotul se cearta cu sotia si se despart , atunci sa se inteleaga ca daca ea e proprietara si se despart , pe sot il da afara din casa si el ramane pe drumuri?
Dar daca in acel act pe care il incheie asa cum l-am prezentat mai sus se poate introduce si clauza ca in caz de divort ea sa nu aibe dreptul sa-l dea afara . Sau ce clauza se poate trece in contract ca daca se despart , sotia sa nu-l poata da afara?
Va multumeswc !!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara . am un prieten care a vandut casa actualei lui sotii ... dodorel62 dodorel62 Buna seara . Am un prieten care a vandut casa actualei lui sotii punand o clauza de abitatie viagera asupra intregului imobil existent , fara drept de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua . eu am o casa pe care i-am vandut-o sotiei mele si ... dodorel62 dodorel62 Buna ziua . Eu am o casa pe care i-am vandut-o sotiei mele si am o clauza de abitatie viagera , care spune asa : ,, Imi rezerv dreptul de abitatie viagera ... (vezi toată discuția)
Va rog urgent explicatie clauze contract de donatie flori2 flori2 Buna ziua, Sotul meu a primit prin donatie de la parintii lui apartamentul in care locuim noi (mentionez ca socrii mai au un apartament in care locuies ... (vezi toată discuția)