avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Avocatul are datoria de a citi hotărârea ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Avocatul are datoria de a citi hotărârea judecătorească după ce este dată?

Buna ziua,

Dupa ultima infatisare la tribunal in cadrul unui proces, hotarea a ramas in pronuntare. Seara, solutia a fost postata, pe scurt, pe portalul judecatoriei. A fost favorabila partial mie, ceea ce am si dorit.

Peste cateva zile a trebuit sa plec din oras pentru cateva luni. Hotararea judecatoareasca fiind data, nu imi mai faceam probleme, doar daca cealalta parte facea apel in 30 zile, ceea ce nu s-a petrecut.

Cand am revenit in oras si am citi copia cu hotarea care venise de la judecatorie, am sesizat un pragraf care lasa, de fapt, situatia in coade de peste si nu rezolva ceea ce doream de fapt.

Fiind plecata, nu am putut folosi cele 30 de zile de a face recurs, desi daca as fi stiut de aceasta situatie, m-as fi intors in oras sau as fi vorbit cu avocatul sa ceara recurs.

Intrebarea mea este: in afara de copiile pe care le primesc cele 2 parti implicate in proces, este depusa si la dosar o copie cu hotararea judecatoreasca? Sau numai cele 2 parti primesc acasa hotararea?

Daca o copie este depusa la dosar odata cu trimiterea celor 2 copii catre cele 2 partie, atunci era datoria avocatului sa se informeze care este solutia integrala (nu sa se multumeasca cu paragraful scris pe scurt in portalul judecatoriei)?

Am senzatia ca avocatul a fost delasator, altfel ar fi putut sesiza el acel paragraf din hotarare si m-ar fi anuntat sa depunem recurs, chiar daca eram plecata din localitate. Sau el trebuie sa astepte sa citeasca copia dupa hotare pe care o primesc eu?

Daca era datoria lui, atunci ce pot face (referitor la avocat)?

In aceasta situatie, pierzand perioada de recurs, ar trebui sa deschid un nou proces.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Dacă a fost platit si angajat doar pentru judecătorie nu era obligat sa declare apel.
Practic raportul contractual încetează dupa ce s-a pronunțat hotărârea instanței.

Nici sa declare apel aiurea avocatul nu este recomandabil.
Ar fi penibil sa declare apel si apoi clientul sa spuna ca nu vrea...
Ma refer la situatia ca nici nu il mai angajează...si apelul pleaca la judecată...
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Domnule avocat Claudiu Lascoschi, va multumesc pentru raspuns, insa intrebarea mea era daca avocatul ar fi trebuit sa se informeze/sa citeasca din dosar (daca s-a depus la dosar) hotarea judecatoreasca integrala, nu doar solutia pe scurt de pe portal.

Nu am spus ca voiam sa faca recurs fara sa se consulte cu mine sau in lipsa mea. Poate nu m-am exprimat prea clar.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu era, în niciun caz, obligația lui să citească hotărârea decât în situația în care dvs i-ați fi comunicat că doriți să formulați calea de atac prevăzută de lege.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca aveati domiciliul ales pentru comunicare la cabinetul avocatului acesta ar fi avut posibilitatea sa studieze hotararea si sa v-o transmita sesizand si eventuale probleme.Daca nu ati contactat av pt a va exprima nemultumirile si dorinta de a formula calea de atac prevazuta de lege nu aveti ce sa faceti .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ceea ce toti ceilalti incerca sa va explice e ca nimeni nu va poate apara interesele mai bine decat dvs.

Alte discuții în legătură

Cale de atac ContSters154162 ContSters154162 O decizie civila irevocabila, pronuntata de catre Curtea de Apel dupa judecarea unui recurs intr-un litigiu de munca, si prin care se obliga societatea parata ... (vezi toată discuția)
Cerere lamurire & completare vs termen cale de atac JohnJohn JohnJohn Situatie: Partea (nemultumita de sentinta) depune cerere de lamurire si completare a acesteia. Intre timp, termenul de exercitare a caii de atac curge, iar ... (vezi toată discuția)
Instanta respinge cererea de chemare in judecata, insa se pronunta doar pe un capat de cerere geo-vem geo-vem Am avut doua capete de cerere la un fond contencios si instanta nu sa pronuntat decat pe unul singur respingandumi cererea ,iar pe al doilea nici un cuvant ... (vezi toată discuția)